Το κέικ με κακάο είναι μια κλασική, αγαπημένη επιλογή που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Η ιδιαίτερη εμφάνιση με τις δίχρωμες στρώσεις και η πλούσια γεύση του το κάνουν ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας: από το πρωινό με τον καφέ μέχρι το απογευματινό κέρασμα. Εύκολο στην παρασκευή, αλλά εντυπωσιακό στο αποτέλεσμα, είναι το γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
250 γρ. ζάχαρη
-
4 αυγά
-
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
120 ml γάλα
-
2 βανιλίνες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
3 κ.σ. κακάο άγλυκο
-
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
-
Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε με μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. -
Πρόσθεσε τα αυγά
Ρίξε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. -
Ρίξε τα υπόλοιπα υλικά
Πρόσθεσε το αλεύρι, το γάλα και τη βανίλια και ανακάτεψε απαλά μέχρι να έχεις μια ομοιόμορφη ζύμη. -
Χώρισε τη ζύμη
Βάλε το 1/3 της ζύμης σε άλλο μπολ και πρόσθεσε το κακάο. Ανακάτεψε καλά μέχρι να σκουρύνει το μείγμα. -
Δημιούργησε το δίχρωμο εφέ
Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, βάλε εναλλάξ κουταλιές από το λευκό και το σοκολατένιο μείγμα. Με ένα πιρούνι ή μαχαίρι κάνε κυκλικές κινήσεις για να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά “νερά”. -
Ψήσιμο
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο. -
Σερβίρισμα
Άφησέ το να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρισε και πασπάλισε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Extra tips
-
Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείς να προσθέσεις και λίγη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα με το κακάο.
-
Αν θέλεις πιο αφράτο αποτέλεσμα, χώρισε τα ασπράδια και χτύπησέ τα σε μαρέγκα, προσθέτοντάς τα απαλά στο τέλος.
-
Συνδυάζεται τέλεια με έναν ζεστό καφέ ή ένα ποτήρι γάλα.
Το κέικ με κακάο είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση και τη γεύση του. Εύκολο, μυρωδάτο και πάντα επιτυχημένο, είναι το κέικ που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.