Ξύλο κοπής: Το μυστικό των σεφ για να καθαριστεί σωστά

από Natasa T.

Το ξύλο κοπής είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα, αλλά και από τα πιο επικίνδυνα όταν δεν καθαρίζεται σωστά. Οι πόροι του ξύλου μπορούν να συγκρατήσουν βακτήρια, υγρασία και οσμές.

Οι επαγγελματίες σεφ, όμως, έχουν τα δικά τους μυστικά για να κρατούν τα ξύλα κοπής καθαρά, ασφαλή και σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Γιατί είναι σημαντικός ο σωστός καθαρισμός;

Το ξύλο κοπής έρχεται σε επαφή με ωμό κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Αν δεν καθαριστεί σωστά, τα υπολείμματα τροφών γίνονται εστία μικροβίων. Ένας απλός καθαρισμός με νερό δεν αρκεί.

Το μυστικό των σεφ

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συνδυασμό φυσικών και απλών υλικών για να απολυμάνουν και να συντηρήσουν τα ξύλα κοπής:

  1. Χοντρό αλάτι και λεμόνι

    • Ρίξε χοντρό αλάτι στην επιφάνεια.

    • Τρίψε με μισό λεμόνι για να απομακρύνεις λεκέδες, οσμές και βακτήρια.

    • Ξέπλυνε με ζεστό νερό.

  2. Ξύδι για απολύμανση

    • Πέρασε την επιφάνεια με λευκό ξύδι.

    • Το ξύδι καταστρέφει βακτήρια και εξουδετερώνει μυρωδιές.

  3. Μαγειρική σόδα για βαθύ καθαρισμό

    • Φτιάξε μια πάστα με σόδα και λίγο νερό.

    • Τρίψε το ξύλο και ξέπλυνε καλά.

Extra tips για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

  • Στέγνωμα αμέσως: Μην αφήνεις το ξύλο να στεγνώνει μόνο του, σκούπισέ το με πετσέτα.

  • Ποτέ στο πλυντήριο πιάτων: Η θερμοκρασία και η υγρασία το καταστρέφουν.

  • Λάδωμα με φυτικό λάδι: Μια φορά τον μήνα, άλειψε το ξύλο με λίγο λάδι (π.χ. αμυγδαλέλαιο ή ορυκτέλαιο τροφίμων) για να μη σκάει.

  • Χρησιμοποίησε διαφορετικά ξύλα: Ένα για κρέας και ένα για λαχανικά, για να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Το ξύλο κοπής δεν είναι απλώς ένα εργαλείο κουζίνας – είναι το “πάσο” όπου ξεκινά κάθε συνταγή. Με σωστό καθαρισμό και φροντίδα, μπορεί να παραμείνει ασφαλές, υγιεινό και να σε συνοδεύει για πολλά χρόνια στο μαγείρεμα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ