Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό υλικό σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Παρότι συχνά τα χρησιμοποιούμε εναλλακτικά, κάθε είδος έχει διαφορετική γεύση, άρωμα και συμπεριφορά στο μαγείρεμα.
Γι’ αυτό και η επιλογή του σωστού κρεμμυδιού μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα ενός φαγητού.
Παρακάτω θα δεις τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα άσπρα, κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια και πού ταιριάζουν καλύτερα.
1. Κίτρινα κρεμμύδια
Τα πιο κλασικά και πολυχρησιμοποιημένα. Είναι το “στάνταρ” κρεμμύδι για το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγών.
Χαρακτηριστικά
-
Πικάντικη και σχετικά έντονη γεύση.
-
Γλυκαίνουν πολύ όταν σοταριστούν ή ψηθούν.
-
Ανθεκτικά σε μεγάλους χρόνους μαγειρέματος.
Πού ταιριάζουν
-
Μαγειρευτά φαγητά (κοκκινιστά, λεμονάτα, σάλτσες).
-
Σούπες και ζωμούς.
-
Κρεατικά και πλακί.
-
Τηγάνισμα, καραμελωμένα κρεμμύδια και πίτες.
Ιδανικά για: γενική χρήση, καθημερινά μαγειρέματα.
2. Άσπρα κρεμμύδια
Πιο απαλά από τα κίτρινα, με δροσιστική και καθαρή γεύση.
Χαρακτηριστικά
-
Ήπια, γλυκιά αλλά δροσερή γεύση.
-
Πιο “τραγανά” όταν είναι ωμά.
-
Λιγότερο πικάντικα και πιο ουδέτερα.
Πού ταιριάζουν
-
Σαλάτες (χωριάτικη, coleslaw, πράσινες σαλάτες).
-
Πιάτα με θαλασσινά.
-
Ταξιδεύουν καλά σε φρέσκα σάντουιτς ή μπαγκέτες.
-
Φρέσκες σάλτσες και ντιπ.
Ιδανικά για: ωμή κατανάλωση.
3. Κόκκινα κρεμμύδια
Δημοφιλή για το χρώμα τους αλλά και για τη γλύκα τους, έχουν έντονη παρουσία σε μεσογειακές σαλάτες.
Χαρακτηριστικά
-
Γλυκά με ελαφρά πικάντικες νότες.
-
Όμορφο, βαθύ κόκκινο/μωβ χρώμα.
-
Απαλότερη γεύση από τα κίτρινα αλλά πιο έντονη από τα άσπρα.
Πού ταιριάζουν
-
Σαλάτες (ειδικά χωριάτικη και πολύχρωμες σαλάτες).
-
Μαρινάδες και τουρσιά.
-
Burgers, tacos, wraps.
-
Ψητά λαχανικά και πιάτα σχάρας.
Ιδανικά για: πιάτα όπου χρειάζεται γεύση αλλά και χρώμα.
4. Ποιο κρεμμύδι να διαλέξω τελικά;
Η επιλογή εξαρτάται από το φαγητό και το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις:
-
Αν θέλεις ένταση και βάθος γεύσης: προτίμησε κίτρινο.
-
Αν χρειάζεσαι κάτι δροσερό και ελαφρύ για ωμή χρήση: διάλεξε άσπρο.
-
Αν θέλεις γεύση και χρώμα μαζί: το κόκκινο είναι η καλύτερη επιλογή.
Μικρά tips για καλύτερη χρήση
-
Για να μειώσεις την έντονη γεύση στα ωμά: μούλιασε το κρεμμύδι σε νερό με λίγο ξίδι για 10 λεπτά.
-
Για πιο γλυκό αποτέλεσμα στο μαγείρεμα: άφησε το κρεμμύδι να σοταριστεί σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.
-
Φύλαξε τα κρεμμύδια σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όχι στο ψυγείο, εκτός αν είναι ήδη κομμένα.
