Υπάρχει λύση και μάλιστα δοκιμασμένη: ταχύτερο μαλάκωμα σε μόλις μία ώρα, χωρίς να χάνουν τη διατροφική τους αξία.
Γιατί είναι σημαντικό το μούλιασμα
Το μούλιασμα των οσπρίων βοηθά στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος, βελτιώνει την υφή και μειώνει τις ουσίες που προκαλούν φούσκωμα. Όμως, αν δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα στο πρόγραμμά σας.
Γρήγορο μούλιασμα σε 1 ώρα: Η μέθοδος του ζεστού νερού
Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να προετοιμάσετε τα όσπρια σας σωστά και γρήγορα:
Βήμα 1: Ξέπλυμα
Ξεπλύνετε καλά τα όσπρια σε τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε σκόνη και ξένα σώματα.
Βήμα 2: Βρασμός 2 λεπτών
Τοποθετήστε τα όσπρια σε κατσαρόλα με αρκετό νερό (τουλάχιστον 3 φορές τον όγκο τους). Φέρτε τα σε βρασμό και αφήστε τα να βράσουν για 2 λεπτά.
Βήμα 3: Μούλιασμα σε ζεστό νερό
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε με καπάκι και αφήστε τα να σταθούν για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, τα όσπρια θα μαλακώσουν σημαντικά και θα είναι έτοιμα για κανονικό μαγείρεμα.
Σε ποια όσπρια λειτουργεί
- Ρεβίθια
- Ξερά φασόλια
- Μαυρομάτικα
- Φακές (αν και χρειάζονται ελάχιστο ή καθόλου μούλιασμα)
Πλεονεκτήματα της μεθόδου
- Γλιτώνετε 8–12 ώρες προετοιμασίας
- Δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία
- Είναι ασφαλής και φυσική λύση
- Μειώνει τον συνολικό χρόνο μαγειρέματος έως και 50%
Τι να προσέξετε
- Μην ξεχάσετε να πετάξετε το νερό μουλιάσματος και να χρησιμοποιήσετε φρέσκο νερό για το μαγείρεμα
- Μην παρατείνετε τη διαδικασία πάνω από 1 ώρα – τα όσπρια μπορεί να ανοίξουν ή να χάσουν υφή
- Προσθέστε αλάτι μόνο προς το τέλος του μαγειρέματος για να μαλακώσουν σωστά
Το να ξεχάσετε το μούλιασμα των οσπρίων δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλετε το φαγητό σας. Με τη μέθοδο του ζεστού νερού, μπορείτε να τα μαλακώσετε σωστά και να διατηρήσετε όλα τους τα οφέλη. Είναι ιδανική λύση για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο αλλά δεν θέλουν να στερηθούν ένα θρεπτικό, σπιτικό γεύμα.