Τα όσπρια είναι απαραίτητα στη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να τα καταναλώνουν συχνά λόγω του δυσάρεστου αισθήματος φουσκώματος και των πεπτικών ενοχλήσεων που προκαλούν.
Ας δούμε πώς μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη των οσπρίων χωρίς… παρενέργειες!
Το σωστό μούλιασμα κάνει τη διαφορά
Πριν το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να μουλιάσετε τα όσπρια για τουλάχιστον 8-12 ώρες. Το μούλιασμα μειώνει τα φυσικά σάκχαρα (ολιγοσακχαρίτες) που ευθύνονται για το φούσκωμα. Προτιμήστε να αλλάζετε το νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Μαγείρεμα με αρωματικά και βότανα
Προσθέστε στο βράσιμο φύλλα δάφνης, κύμινο, μαραθόσπορο ή τζίντζερ. Αυτά τα φυσικά βότανα συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και περιορίζουν την παραγωγή αερίων στο έντερο.
Χρησιμοποιήστε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο βρασμού
Τα όσπρια πρέπει να βράζουν καλά αλλά χωρίς να παραβράζονται. Αν παραμείνουν μισοψημένα, είναι πιο δύσπεπτα. Επίσης, αποφύγετε την προσθήκη αλατιού ή όξινων συστατικών (όπως λεμόνι ή ντομάτα) πριν μαλακώσουν πλήρως, γιατί σκληραίνουν το περίβλημά τους.
Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες
Αν δεν καταναλώνετε συχνά όσπρια, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας ώστε το πεπτικό σας σύστημα να τα συνηθίσει. Ένα μικρό μπολ φακής ή ρεβιθιών μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή.
Συνδυάστε τα με προβιοτικά τρόφιμα
Τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ ή το ξινολάχανο βοηθούν στη διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας, καθιστώντας πιο εύκολη την πέψη των οσπρίων και μειώνοντας τον σχηματισμό αερίων.
Μασάτε καλά και τρώτε αργά
Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Όσο καλύτερα μασάτε την τροφή, τόσο πιο εύκολα επεξεργάζεται από το στομάχι και το έντερο. Έτσι, μειώνεται σημαντικά το αίσθημα φουσκώματος.
Το φούσκωμα από όσπρια δεν είναι αναπόφευκτο. Με τις κατάλληλες τεχνικές, μπορείτε να απολαμβάνετε φακές, φασόλια, ρεβίθια και άλλα όσπρια χωρίς ενοχλήσεις. Ενσωματώστε τα σωστά στη διατροφή σας και κερδίστε σε γεύση και υγεία.