Τρώτε λιναρόσπορο; – Δείτε πώς να τον καταναλώσετε σωστά για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του

από Natasa T.

Ο λιναρόσπορος έχει χαρακτηριστεί «superfood» – και όχι άδικα. Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι ιδανικός για την καρδιά, το έντερο και τη γενική ευεξία.
Όμως, πολλοί κάνουν ένα βασικό λάθος: τον καταναλώνουν λάθος, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται τα θρεπτικά του συστατικά.

Γιατί να εντάξεις τον λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Ο λιναρόσπορος είναι πηγή:

  • Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ALA) – φυτικής προέλευσης

  • Φυτικών ινών – για καλύτερη λειτουργία του εντέρου

  • Λιγνανών – ισχυρών αντιοξειδωτικών με ορμονική δράση

  • Πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος

Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, στη μείωση φλεγμονών, στη σωστή πέψη και στην ορμονική ισορροπία.

Το λάθος που κάνουν πολλοί: Τρώνε τον λιναρόσπορο ολόκληρο

Ο ακέραιος (ολόκληρος) λιναρόσπορος περνά από το πεπτικό σύστημα χωρίς να αφομοιωθεί. Δηλαδή… αποβάλλεται σχεδόν όπως καταπίνεται.

Αποτέλεσμα: Δεν απορροφώνται τα πολύτιμα ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά του.

Πώς να τον καταναλώσετε σωστά

Τρίψτε τον (φρεσκοτριμμένος στο σπίτι)

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τρίψετε τον λιναρόσπορο σε μύλο καφέ ή μπλέντερ, λίγο πριν τον καταναλώσετε.
Η σκόνη του απορροφάται άμεσα από το σώμα.
Μην τον τρίβετε από πριν σε μεγάλες ποσότητες – τα έλαια οξειδώνονται γρήγορα.

Μουλιάστε τον σε νερό (gel)

Αν θέλετε πιο «ήπιο» αποτέλεσμα για το στομάχι, μπορείτε να τον μουλιάσετε:

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο

  • σε ½ φλιτζάνι νερό

  • για 2–4 ώρες ή όλη νύχτα

Θα γίνει gel, ιδανικό για πέψη και ενυδάτωση του εντέρου.

Προσθέστε τον σε τροφές με υγρασία

Τοποθετήστε τον τριμμένο σε:

  • Γιαούρτι ή φυτικό ρόφημα

  • Smoothies

  • Βρώμη (overnight oats)

  • Πίτες ή ψωμί σπιτικό

  • Σαλάτες με dressing (ώστε να κολλήσει)

Αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

ΜΗΝ τον ψήνετε ή τον τηγανίζετε, γιατί καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του.

Χρησιμοποιήστε τον πάντα ωμό ή στο τέλος του μαγειρέματος.

Πόση ποσότητα να τρώτε;

  • 1–2 κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι ιδανικές

  • Μην το παρακάνετε: Έχει πολλές ίνες και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα αν δεν είστε συνηθισμένοι

Extra tip:

Ο λιναρόσπορος είναι ιδανικός για vegan διατροφή ως υποκατάστατο του αυγού (1 κ.σ. λιναρόσπορο + 3 κ.σ. νερό = 1 «vegan αυγό» για συνταγές).

Ο λιναρόσπορος είναι θρεπτικός… αλλά μόνο αν τον καταναλώσεις σωστά. Μην τον τρως ολόκληρο και μη τον μαγειρεύεις σε υψηλή θερμοκρασία.
Άλεσέ τον, πρόσθεσέ τον ωμό σε τροφές και απόλαυσε τα οφέλη του – από την καρδιά και το δέρμα, μέχρι την πέψη και την ενέργειά σου!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ