Ξέμεινες από αυγά; Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για αυγό σε συνταγές

από Natasa T.

Έτοιμος να φτιάξεις κέικ, pancakes ή κεφτεδάκια – και δεν έχεις αυγά;

Μην ανησυχείς. Το αυγό είναι πολύτιμο υλικό στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά δεν είναι αναντικατάστατο. Είτε λόγω αλλεργίας, νηστείας, vegan διατροφής ή απλώς επειδή ξέμεινες, υπάρχουν πρακτικές και δοκιμασμένες εναλλακτικές που μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά.

Ανάλογα με τη συνταγή και τη χρήση του αυγού (π.χ. για δέσιμο, όγκο, υγρασία), μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη λύση.

Τι ρόλο παίζει το αυγό στις συνταγές;

Πριν το αντικαταστήσεις, δες τι κάνει το αυγό:

  • Δένει υλικά (π.χ. κεφτεδάκια, μπιφτέκια)

  • Δίνει όγκο και φουσκώνει (π.χ. σε κέικ, pancakes)

  • Προσφέρει υγρασία

  • Βοηθά στο ροδίσμα (π.χ. σε ψωμάκια)

  • Ενισχύει τη δομή (σε κρέμες, σάλτσες, ζύμες)

Η σωστή αντικατάσταση εξαρτάται από τον ρόλο αυτό.

Πρακτικές Αντικαταστάσεις Αυγού (1 αυγό = μία από τις παρακάτω)

Λιναρόσπορος ή chia

Ιδανικό για: ψωμιά, muffins, pancakes, μπισκότα

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος + 3 κ.σ. νερό (ανακατεύεις και αφήνεις 10 λεπτά)

  • Παράγει υφή παρόμοια με ασπράδι

Πουρές μπανάνας

Ιδανικό για: κέικ, brownies, pancakes

  • 1/4 φλιτζανιού πουρές = 1 αυγό

  • Προσθέτει γλυκύτητα και υγρασία

Πουρές μήλου (χωρίς ζάχαρη)

Ιδανικό για: γλυκές ζύμες, muffins, cupcakes

  • 1/4 φλιτζανιού = 1 αυγό

  • Ελαφριά γεύση, ιδανικό για φουσκωτές ζύμες

Γιαούρτι ή κεφίρ

Ιδανικό για: αφράτες ζύμες, muffins, cupcakes

  • 1/4 φλιτζανιού = 1 αυγό

  • Προσφέρει υγρασία και όγκο

Μαγειρική σόδα + ξύδι

Ιδανικό για: αφράτα κέικ, cupcakes

  • 1 κ.γ. σόδα + 1 κ.σ. ξύδι = 1 αυγό

  • Η χημική αντίδραση δίνει φουσκωτό αποτέλεσμα

Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

Ιδανικό για: μπισκότα, μπάρες, brownies

  • 3 κ.σ. ταχίνι = 1 αυγό

  • Προσφέρει δεσίμο και γεύση

Τι να προσέξεις όταν αντικαθιστάς αυγό

  • Μην περιμένεις ακριβώς την ίδια υφή ή γεύση – ειδικά σε γλυκά

  • Αντικατάστησε το πολύ 2–3 αυγά. Σε συνταγές με 4+ αυγά, η υφή αλλοιώνεται αισθητά

  • Ρύθμισε το ψήσιμο αν η συνταγή έχει πολλά υγρά υποκατάστατα

  • Δοκίμασε την αντικατάσταση σε απλές συνταγές πρώτα (π.χ. pancakes, muffins)

Το αυγό είναι πολυεργαλείο στην κουζίνα, αλλά δεν είναι απαραίτητο για όλες τις συνταγές. Με υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι, μπορείς να συνεχίσεις το μαγείρεμα ή τη ζαχαροπλαστική χωρίς καθυστερήσεις ή συμβιβασμούς.

Και το καλύτερο; Μερικές φορές η αντικατάσταση κάνει το τελικό αποτέλεσμα πιο ανάλαφρο ή πιο υγιεινό!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ