Γιατί πρασινίζουν οι πατάτες – Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία σας

από Natasa T.

Οι πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα και πολυχρησιμοποιημένα τρόφιμα στην κουζίνα. Όμως, τι συμβαίνει όταν αρχίζουν να πρασινίζουν; Είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα ή μήπως κρύβεται κάποιος σοβαρός κίνδυνος πίσω από το πρασινωπό τους χρώμα;

Αν κι εσύ έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να πετάξεις αυτές τις πατάτες ή να τις μαγειρέψεις «με προσοχή», διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Τι προκαλεί το πράσινο χρώμα στις πατάτες;

Το πράσινο χρώμα στις πατάτες είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στο φως – φυσικό ή τεχνητό. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή χλωροφύλλης, μιας ουσίας που δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Όμως, όπου υπάρχει χλωροφύλλη, πιθανότατα έχει παραχθεί και σολανίνη, μια τοξική φυσική ουσία που αποτελεί άμυνα του φυτού ενάντια στα έντομα και τα ζώα.

Τι είναι η σολανίνη και γιατί είναι επικίνδυνη;

Η σολανίνη είναι ένα αλκαλοειδές που υπάρχει φυσικά σε φυτά της οικογένειας των σολανωδών – όπως οι πατάτες, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να γίνει τοξική για τον άνθρωπο.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από σολανίνη:

  • Ναυτία

  • Εμετός

  • Κοιλιακός πόνος

  • Διάρροια

  • Πονοκέφαλος

  • Σπανιότερα: νευρολογικά συμπτώματα (ζάλη, σύγχυση, παραισθήσεις)

Η τοξικότητα εξαρτάται από τη δοσολογία και την ευαισθησία του οργανισμού. Σε ένα υγιές άτομο, η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρασινισμένης πατάτας μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα, αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας – ιδιαίτερα με τη φλούδα – ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

Τι να κάνετε αν δείτε πατάτες με πράσινο χρώμα

  • Μην τις καταναλώνετε ωμές.

  • Αποφύγετε τη φλούδα: Η μεγαλύτερη ποσότητα σολανίνης συγκεντρώνεται κάτω από το φλοιό.

  • Κόψτε τα πράσινα σημεία σε βάθος. Μην αρκείστε στο ξύσιμο της επιφάνειας.

  • Αν η πατάτα είναι πολύ πράσινη ή έχει αρχίσει να βγάζει φύτρες, καλό είναι να την απορρίψετε.

Πώς να αποθηκεύετε τις πατάτες σωστά

Για να αποφύγετε την πρασινίλα:

  • Αποθηκεύστε τις σε σκοτεινό μέρος, μακριά από άμεσο φως (ήλιο ή λάμπες).

  • Χαμηλή θερμοκρασία: Ιδανικά μεταξύ 6-10°C.

  • Όχι ψυγείο – η ψύξη μετατρέπει τα άμυλα σε σάκχαρα, αλλοιώνοντας τη γεύση.

  • Χρησιμοποιήστε χαρτοσακούλες ή λινά σακουλάκια και αποφύγετε τις διαφανείς σακούλες.

Οι πρασινισμένες πατάτες δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Η παρουσία σολανίνης μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σας, ειδικά αν τις καταναλώνετε συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες. Αν δείτε πράσινα σημεία ή φύτρες, κόψτε τα προσεκτικά ή – ακόμα καλύτερα – πετάξτε τις πατάτες για να είστε απόλυτα ασφαλείς.

Η πρόληψη όμως είναι το κλειδί: αποθηκεύστε σωστά τις πατάτες και διατηρήστε τις φρέσκες και ασφαλείς για το πιάτο σας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ