Μπαγιάτικο Ψωμί; – Μην το Πετάς: 4 Έξυπνες Χρήσεις που θα σε Σώσουν στην Κουζίνα

από Natasa T.

Το ψωμί που έχει σκληρύνει δεν είναι απαραίτητα για πέταμα. Αντίθετα, μπορεί να μετατραπεί σε πρακτική λύση για φαγητό, γλυκό ή ακόμα και… καθαριστικό. Παρακάτω θα βρεις 4 δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί στην καθημερινότητά σου.

1. Σπιτική τριμμένη φρυγανιά – Έτοιμη για πανάρισμα

Αντί να αγοράζεις έτοιμη φρυγανιά, τρίψε το ψωμί στο multi ή στον τρίφτη.

  • Φύλαξέ το σε βαζάκι και έχεις πάντα έτοιμη φρυγανιά για σνίτσελ, κεφτεδάκια ή λαχανικά στον φούρνο.

  • Αν θέλεις επιπλέον γεύση, μπορείς να προσθέσεις ξερά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα).

2. Γλυκό με μπαγιάτικο ψωμί – Γαλατόπιτα στο λεπτό

Μπορείς να φτιάξεις ένα είδος “μπριός” ή ψευτο-γαλακτομπούρεκο:

  • Μουσκεύεις κομμάτια ψωμιού με γάλα και αυγό

  • Προσθέτεις λίγη ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες

  • Ψήνεις σε φόρμα ή ταψάκι μέχρι να ροδίσει
    Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, οικονομικό και τέλειο για τον καφέ ή το πρωινό.

3. Ψωμί για καθάρισμα λαδιών

Το ψωμί μπορεί να απορροφήσει εύκολα λίπη ή λάδια από το τηγάνι:

  • Ρίξε ένα κομμάτι ψίχα σε τηγάνι με ζεστό λάδι για να “τραβήξει” τα υπολείμματα

4. Κρουτόν για σαλάτες ή σούπες – Τραγανά και γευστικά

Κόψε το ψωμί σε κυβάκια, ράντισέ τα με ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά
– Ψήσε στους 180°C για 10 λεπτά
– Έχεις τραγανά κρουτόν για σαλάτες, βελουτέ σούπες ή και σνακ

Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να αποκτήσει νέα αξία με λίγη φαντασία. Είτε πρόκειται για μαγείρεμα, γλυκό ή καθάρισμα, υπάρχουν πάντα τρόποι να αξιοποιήσεις αυτό που άλλοι πετούν. Η εξοικονόμηση ξεκινά από μικρές συνήθειες – και το ψωμί είναι μία από αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ