Η «μυστική» λειτουργία του φούρνου που δεν χρησιμοποιεί κανείς

από Natasa T.

Τον χρησιμοποιούμε για να ψήνουμε και να ζεσταίνουμε φαγητά. Όμως ο φούρνος μας κρύβει μια λειτουργία που οι περισσότεροι ούτε καν γνωρίζουμε ότι υπάρχει – κι όμως, μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.

Η μυστική αυτή λειτουργία είναι:

Ο αέρας με αντίσταση (ή λειτουργία “συνδυασμένου ψησίματος”)

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για τη συνδυαστική λειτουργία του φούρνου όπου δουλεύει ταυτόχρονα η αντίσταση (πάνω και κάτω) και ο αέρας.
Δεν είναι ο “αέρας μόνο”, ούτε οι “αντιστάσεις μόνο”. Είναι κάτι ενδιάμεσο — που πολλοί φούρνοι διαθέτουν αλλά λίγοι χρησιμοποιούν.

Γιατί αξίζει να τη χρησιμοποιήσεις:

  • Ψήνει πιο ομοιόμορφα χωρίς να ξεραίνει το φαγητό

  • Ιδανική για πίτες, φαγητά φούρνου, λαχανικά που θέλεις να έχουν τραγανή υφή αλλά και σωστό ψήσιμο στο κέντρο

  • Βοηθάει να ψηθούν δύο ταψιά ταυτόχρονα, χωρίς το ένα να μένει άψητο

  • Μειώνει τον χρόνο ψησίματος γιατί ο αέρας κυκλοφορεί τη θερμότητα πιο αποδοτικά

  • Εξοικονομεί ρεύμα σε σχέση με τις αντιστάσεις μόνες τους

Πότε να την προτιμήσεις:

  • Όταν θες τραγανή κρούστα αλλά χωρίς να στεγνώσει το εσωτερικό (π.χ. παστίτσιο, μουσακάς)

  • Όταν φτιάχνεις πίτες με πολλά φύλλα και θες να ψηθούν μέχρι μέσα

  • Για ψητά λαχανικά και πατάτες χωρίς νερό

  • Όταν θέλεις γρήγορο και σταθερό ψήσιμο χωρίς συνεχείς εναλλαγές ραφιών

Τι να προσέξεις:

  • Μην την επιλέγεις για κέικ, σουφλέ ή μαλακές ζύμες, γιατί μπορεί να τα φουσκώσει άνισα ή να “κάψει” την επιφάνεια

  • Μην ανοίγεις τον φούρνο συνεχώς — ο αέρας κρατάει σταθερή θερμοκρασία, αλλά διαταράσσεται εύκολα με το άνοιγμα

  • Χρησιμοποίησε ανθεκτικά σκεύη (ιδανικά μεταλλικά ή πυρίμαχα) για καλύτερη απόδοση

Η λειτουργία “αντιστάσεις με αέρα” είναι ένα κρυμμένο διαμάντι στην κουζίνα σου. Αν τη μάθεις και τη χρησιμοποιήσεις σωστά, θα δεις διαφορά στη γεύση, την υφή και τον χρόνο του φαγητού σου.

Μην την αγνοείς – ο φούρνος σου έχει περισσότερες δυνατότητες απ’ όσες νομίζεις!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ