Κάνε αυτό πριν καθαρίσεις το κρεμμύδι και δεν θα δακρύσεις ποτέ ξανά!

από Natasa T.

Το κόψιμο του κρεμμυδιού είναι μια από τις πιο βασικές αλλά και πιο ενοχλητικές διαδικασίες στην κουζίνα. Δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να μην έχει δακρύσει ή τσούξει τα μάτια του κόβοντας ένα κρεμμύδι. Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός τρόπος να το αποφύγεις – και μάλιστα, χωρίς εργαλεία, κόπο ή χημικά.

Γιατί το κρεμμύδι μάς κάνει να δακρύζουμε

Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, καταστρέφονται τα κύτταρα του φυτού και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που αντιδρά με άλλες ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός αερίου που, όταν φτάσει στα μάτια μας, προκαλεί τσούξιμο και δάκρυα. Το σώμα μας απλώς προσπαθεί να «ξεπλύνει» την ενοχλητική ουσία.

Το απλό κόλπο που κάνει τη διαφορά

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις και να κόβεις το κρεμμύδι, βάλε το στο ψυγείο για 10 έως 15 λεπτά. Το κρύο μειώνει την ταχύτητα με την οποία ενεργοποιούνται τα ένζυμα και περιορίζει την εξάπλωση του ερεθιστικού αερίου στον αέρα. Με απλά λόγια, το κρεμμύδι γίνεται πολύ λιγότερο “επιθετικό”.

Γιατί το κόλπο με το ψυγείο είναι πιο ασφαλές από άλλα

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που προτείνουν να κόβεις το κρεμμύδι κάτω από νερό ή να φοράς γυαλιά, η ψύξη είναι πιο πρακτική, ασφαλής και δεν αλλοιώνει τη γεύση ή την υφή του λαχανικού. Επιπλέον, δεν απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό.

Έξτρα tips για ακόμα πιο άνετο κόψιμο

  • Χρησιμοποίησε κοφτερό μαχαίρι, ώστε να καταστρέφεις λιγότερα κύτταρα

  • Άφησε τη ρίζα (τη βάση του κρεμμυδιού) για το τέλος – εκεί βρίσκονται οι περισσότερες ερεθιστικές ουσίες

  • Μη σκουπίζεις τα μάτια σου με τα ίδια χέρια που έπιασες το κρεμμύδι

  • Άνοιξε ένα παράθυρο ή βάλε αερισμό στο σημείο κοπής

Το δάκρυσμα από το κρεμμύδι δεν είναι απαραίτητο κακό. Με μια τόσο απλή κίνηση, όπως το να το βάλεις στο ψυγείο λίγα λεπτά πριν το κόψεις, μπορείς να απαλλαγείς από την ενόχληση μια για πάντα. Μερικές φορές, οι πιο έξυπνες λύσεις είναι και οι πιο απλές.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ