Αλλαντικά με γλίτσα: Τελικά είναι ασφαλές να τα καταναλώνουμε;

από Natasa T.

Τα αλλαντικά είναι αγαπημένα τρόφιμα για γρήγορα γεύματα και σάντουιτς, αλλά πολλές φορές δημιουργούν ερωτήματα για την ασφάλειά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι η εμφάνιση μιας κολλώδους υφής στην επιφάνειά τους μετά από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Είναι όμως αυτό σημάδι αλλοίωσης ή κάτι φυσιολογικό;

Τι είναι η «γλίτσα» στα αλλαντικά

Η γλίτσα που εμφανίζεται στα αλλαντικά είναι ένα γλοιώδες στρώμα που μπορεί να οφείλεται σε φυσικές μεταβολές ή σε μικροβιακή ανάπτυξη. Εμφανίζεται συνήθως σε φέτες ζαμπόν, γαλοπούλας, μορταδέλας και άλλων αλλαντικών μετά από μερικές ημέρες στο ψυγείο.

Πότε είναι ακίνδυνο

Η παρουσία γλίτσας δεν σημαίνει πάντα ότι τα αλλαντικά είναι χαλασμένα. Μπορεί να οφείλεται:

  • Στη φυσική αποδέσμευση υγρασίας και πρωτεϊνών

  • Σε επαφή του προϊόντος με αέρα ή υγρασία

  • Στην απουσία προσθέτων που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής

Ωστόσο, αν η μυρωδιά και η όψη παραμένουν φυσιολογικές, μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα.

Πότε πρέπει να τα πετάξετε

Αν όμως παρατηρήσετε τα παρακάτω, είναι καλό να μην τα καταναλώσετε:

  • Ξινή ή δυσάρεστη μυρωδιά

  • Αλλαγή χρώματος, όπως γκριζάρισμα ή εμφάνιση λευκών ή πράσινων κηλίδων

  • Υπερβολική γλίτσα που δεν αφαιρείται εύκολα με χαρτί

  • Περασμένη ημερομηνία λήξης ή αλλοιωμένη συσκευασία

Καλύτερα να είστε προσεκτικοί, καθώς τα αλλοιωμένα αλλαντικά μπορεί να προκαλέσουν τροφογενείς λοιμώξεις, όπως σαλμονέλα ή λιστερίωση.

Πώς να διατηρείτε τα αλλαντικά σωστά

Για να αποφύγετε την πρόωρη αλλοίωση:

  • Φυλάξτε τα πάντα στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω των 4°C

  • Μην αφήνετε τα αλλαντικά εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες

  • Μεταφέρετε τις φέτες σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι

  • Αποφύγετε την επαφή τους με νερό ή υγρασία

  • Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αν δεν καταναλώνονται άμεσα

Η γλίτσα στα αλλαντικά δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προσοχή και παρατήρηση. Αν αμφιβάλλετε για την ασφάλεια ενός τροφίμου, είναι προτιμότερο να το απορρίψετε. Η πρόληψη μέσω σωστής αποθήκευσης είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ