Τα αλλαντικά είναι αγαπημένα τρόφιμα για γρήγορα γεύματα και σάντουιτς, αλλά πολλές φορές δημιουργούν ερωτήματα για την ασφάλειά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι η εμφάνιση μιας κολλώδους υφής στην επιφάνειά τους μετά από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Είναι όμως αυτό σημάδι αλλοίωσης ή κάτι φυσιολογικό;
Τι είναι η «γλίτσα» στα αλλαντικά
Η γλίτσα που εμφανίζεται στα αλλαντικά είναι ένα γλοιώδες στρώμα που μπορεί να οφείλεται σε φυσικές μεταβολές ή σε μικροβιακή ανάπτυξη. Εμφανίζεται συνήθως σε φέτες ζαμπόν, γαλοπούλας, μορταδέλας και άλλων αλλαντικών μετά από μερικές ημέρες στο ψυγείο.
Πότε είναι ακίνδυνο
Η παρουσία γλίτσας δεν σημαίνει πάντα ότι τα αλλαντικά είναι χαλασμένα. Μπορεί να οφείλεται:
-
Στη φυσική αποδέσμευση υγρασίας και πρωτεϊνών
-
Σε επαφή του προϊόντος με αέρα ή υγρασία
-
Στην απουσία προσθέτων που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής
Ωστόσο, αν η μυρωδιά και η όψη παραμένουν φυσιολογικές, μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα.
Πότε πρέπει να τα πετάξετε
Αν όμως παρατηρήσετε τα παρακάτω, είναι καλό να μην τα καταναλώσετε:
-
Ξινή ή δυσάρεστη μυρωδιά
-
Αλλαγή χρώματος, όπως γκριζάρισμα ή εμφάνιση λευκών ή πράσινων κηλίδων
-
Υπερβολική γλίτσα που δεν αφαιρείται εύκολα με χαρτί
-
Περασμένη ημερομηνία λήξης ή αλλοιωμένη συσκευασία
Καλύτερα να είστε προσεκτικοί, καθώς τα αλλοιωμένα αλλαντικά μπορεί να προκαλέσουν τροφογενείς λοιμώξεις, όπως σαλμονέλα ή λιστερίωση.
Πώς να διατηρείτε τα αλλαντικά σωστά
Για να αποφύγετε την πρόωρη αλλοίωση:
-
Φυλάξτε τα πάντα στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω των 4°C
-
Μην αφήνετε τα αλλαντικά εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες
-
Μεταφέρετε τις φέτες σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι
-
Αποφύγετε την επαφή τους με νερό ή υγρασία
-
Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αν δεν καταναλώνονται άμεσα
Η γλίτσα στα αλλαντικά δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προσοχή και παρατήρηση. Αν αμφιβάλλετε για την ασφάλεια ενός τροφίμου, είναι προτιμότερο να το απορρίψετε. Η πρόληψη μέσω σωστής αποθήκευσης είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο.