Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα – γλυκές, χορταστικές και ιδανικές για σνακ κάθε ώρα της ημέρας. Το μόνο τους «μειονέκτημα»; Μαυρίζουν γρήγορα, ειδικά όταν τις αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία και να τις κρατήσει φρέσκες για περισσότερο.
Το μυστικό βρίσκεται στο κοτσάνι
Ο βασικός λόγος που οι μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα είναι επειδή εκπέμπουν αιθυλένιο – ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση των φρούτων. Το αιθυλένιο συγκεντρώνεται κυρίως στο κοτσάνι της μπανάνας. Αν περιορίσεις την εξάπλωσή του, επιβραδύνεις και τη φθορά.
Τι να κάνεις:
-
Τύλιξε το κοτσάνι τους με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
Κόψε ένα μικρό κομμάτι και τύλιξέ το σφιχτά γύρω από τα κοτσάνια (ιδανικά, εκεί όπου ενώνονται). Αυτό περιορίζει την απελευθέρωση του αιθυλενίου στον αέρα. -
Αποθήκευσέ τες χωριστά.
Αν έχεις ήδη ωριμάσει μπανάνες, διαχώρισέ τες από τις υπόλοιπες – ειδικά αν είναι ακόμη πράσινες. Έτσι δεν θα επηρεάζει η μία την άλλη. -
Μην τις βάζεις στο ψυγείο όσο είναι άγουρες.
Το ψυγείο επιβραδύνει την ωρίμανση, αλλά αν οι μπανάνες είναι ακόμη άγουρες, η χαμηλή θερμοκρασία «μπλοκάρει» τη φυσική εξέλιξη και μαυρίζει η φλούδα χωρίς να έχει ωριμάσει σωστά το εσωτερικό. -
Μακριά από άλλα φρούτα.
Μήλα, αβοκάντο και αχλάδια παράγουν επίσης αιθυλένιο. Αν θέλεις οι μπανάνες σου να κρατήσουν, μην τις αποθηκεύεις δίπλα σε αυτά.
Extra tip:
Αν δεις πως αρχίζουν να ωριμάζουν πολύ, ξεφλούδισέ τες και βάλ’ τες στην κατάψυξη για smoothies ή γλυκά. Διατηρούνται για εβδομάδες!