Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν έχετε διαγνωστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η διατροφή σας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της.
Παρακάτω θα δείτε τρεις τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε με πολλή προσοχή, ώστε να συμβάλλετε στην καλύτερη υγεία της καρδιάς σας:
1. Επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον)
Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν:
-
κορεσμένα λιπαρά
-
τρανς λιπαρά
-
και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Αυτά τα συστατικά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Εναλλακτική: Προτιμήστε άπαχο κρέας, βραστό κοτόπουλο ή φυτικές πρωτεΐνες.
2. Τηγανητά φαγητά & γρήγορο φαγητό (fast food)
Το φαγητό τύπου fast food είναι πλούσιο σε:
-
τρανς λιπαρά
-
υδρογονωμένα έλαια
-
θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία
Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει δραστικά τη χοληστερίνη, ενώ προωθεί την αύξηση βάρους και τη φλεγμονή.
Εναλλακτική: Φτιάξτε τις πατάτες στον φούρνο ή προτιμήστε σπιτικά σνακ με ελαιόλαδο.
3. Βιομηχανικά αρτοσκευάσματα και γλυκά
Κρουασάν, ντόνατ, μπισκότα, σφολιάτες και έτοιμα κέικ περιέχουν:
-
πολλά κορεσμένα λιπαρά
-
ζάχαρη και
-
τρανς λιπαρά για συντήρηση
Αυτά οδηγούν σε αύξηση τόσο της ολικής χοληστερίνης όσο και των τριγλυκεριδίων.
Εναλλακτική: Επιλέξτε γλυκά με ελαιόλαδο ή φτιάξτε σπιτικά με μέλι και βρώμη.
Η μείωση της χοληστερίνης δεν βασίζεται μόνο στην αποφυγή κακών τροφών, αλλά και στην κατανάλωση τροφών που βοηθούν (όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα).
Πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.