Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι όταν βράζουμε φακές – Τι να αποφεύγεις

από Natasa T.

Οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά όσπρια στη μεσογειακή διατροφή. Πλούσιες σε φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη, είναι ιδανικές για όλες τις εποχές.
Ωστόσο, ένα μικρό μαγειρικό λάθος που κάνουν πολλοί στην προσπάθεια να τις βράσουν σωστά, μπορεί να καταστρέψει τη γεύση και τη διατροφική τους αξία.

Το λάθος: Βράζεις τις φακές με το αλάτι από την αρχή

Πολλοί προσθέτουν αλάτι στο νερό βρασμού από την αρχή για “γεύση”. Όμως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να σκληραίνει το εξωτερικό των φακών, κάνοντάς τες να βράζουν πολύ πιο δύσκολα.

  • Να χάνουν την υφή τους ή να μη λιώνουν σωστά, ειδικά αν θέλεις να φτιάξεις πουρέ ή βελουτέ.

  • Να φαίνονται άγευστες, γιατί το αλάτι δεν διεισδύει στο εσωτερικό τους αν προστεθεί νωρίς.

Τι να κάνεις αντί γι’ αυτό:

  • Βράσε τις φακές σε καθαρό νερό, χωρίς αλάτι ή όξινα υλικά (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, ξύδι).

  • Πρόσθεσε το αλάτι και τα καρυκεύματα μόνο προς το τέλος του μαγειρέματος ή όταν είναι σχεδόν έτοιμες.

  • Για πιο γρήγορο βράσιμο, ξέπλυνε καλά τις φακές πριν τις βάλεις στην κατσαρόλα και προαιρετικά άφησέ τες 1–2 ώρες στο νερό.

Extra tip:

Αν θες τις φακές σου πιο ελαφριές και εύπεπτες, μπορείς να κάνεις το εξής:

  1. Βράσε τις 5 λεπτά,

  2. Πέτα το πρώτο νερό,

  3. Συμπλήρωσε φρέσκο και συνέχισε το μαγείρεμα.
    Αυτό βοηθά να απομακρυνθούν ουσίες που προκαλούν φούσκωμα.

Οι φακές δεν θέλουν κόπο – θέλουν τρόπο!

Απόφυγε το συνηθισμένο λάθος με το αλάτι και θα δεις πόσο πιο νόστιμες και σωστά μαγειρεμένες θα βγαίνουν κάθε φορά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ