5 τρόφιμα που δεν γνώριζες ότι μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη

από Natasa T.

Η κατάψυξη είναι το απόλυτο «όπλο» εξοικονόμησης χρόνου, χρημάτων και φαγητού. Οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε για κρέατα, ψάρια ή έτοιμα φαγητά. Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη υλικά της κουζίνας που μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη – και μάλιστα χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή η ποιότητά τους.

Δες 5 τρόφιμα που ίσως δεν ήξερες ότι μπαίνουν στην κατάψυξη και θα σου λύσουν τα χέρια.

1. Αυγά (ναι, σωστά διάβασες)

Τα ωμά αυγά δεν πρέπει να καταψύχονται με το κέλυφος, γιατί θα σπάσουν. Μπορείς όμως να τα σπάσεις, να τα χτυπήσεις ελαφρώς με πιρούνι και να τα βάλεις σε δοχείο ή σακουλάκι. Έτσι διατηρούνται έως και 6 μήνες και είναι ιδανικά για ομελέτες ή κέικ.

Αν θέλεις, μπορείς να καταψύξεις μόνο ασπράδια ή μόνο κρόκους χωριστά.

2. Γάλα και φυτικά ροφήματα

Το γάλα μπορεί να μπει στην κατάψυξη, αρκεί να έχεις αφήσει λίγο χώρο στο δοχείο για να φουσκώσει. Μετά την απόψυξη μπορεί να διαχωριστεί λίγο, αλλά ανακινώντας το επανέρχεται. Το ίδιο ισχύει για αμυγδαλόγαλα, ρυζόγαλα ή βρώμης.

Ιδανική λύση για να μην πετάς μισά κουτιά ή για να έχεις πάντα γάλα για μαγείρεμα και καφέ.

3. Τυρί

Τα περισσότερα κίτρινα τυριά όπως γραβιέρα, γκούντα ή ένταμ μπορούν να καταψυχθούν τριμμένα, σε κύβους ή σε φέτες. Η φέτα μπορεί επίσης να μπει στην κατάψυξη, αλλά καλύτερα σε σφιχτό δοχείο και χωρίς την άλμη της.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείς χρήματα και έχεις πάντα τυρί έτοιμο για μακαρόνια ή πίτες.

4. Βότανα και μυρωδικά

Μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, βασιλικός – όλα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη. Ψιλόκοψέ τα, μοίρασέ τα σε παγοκυψέλες με λίγο ελαιόλαδο ή νερό και έχεις έτοιμες «δόσεις» για το φαγητό σου.

Έτσι δεν πετάς τίποτα και έχεις άρωμα φρέσκων βοτάνων κάθε εποχή.

5. Ψωμί

Το φρέσκο ψωμί μπορεί να διατηρηθεί εξαιρετικά καλά στην κατάψυξη. Κόψε το σε φέτες και βάλ’ το σε σακουλάκι. Βγάζεις όποτε θέλεις, το βάζεις απευθείας στην τοστιέρα ή στον φούρνο και είναι σαν φρεσκοψημένο.

Είναι ο ιδανικός τρόπος να μη μένεις ποτέ χωρίς ψωμί – και να μη χαλάει.

Η κατάψυξη δεν είναι μόνο για το κρέας και τα έτοιμα φαγητά. Μπορεί να σου δώσει λύσεις στην καθημερινή οργάνωση της κουζίνας, να σε βοηθήσει να μην πετάς τρόφιμα και να έχεις πάντα «κάτι έτοιμο» όταν ο χρόνος πιέζει.

Αξίζει να την χρησιμοποιείς έξυπνα και όχι μόνο όταν ξεμένεις από ιδέες.

Εσύ μήπως πετάς τρόφιμα χωρίς λόγο;

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ