Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: Πότε ξεκινά και τι επιτρέπεται να φάμε

από Natasa T.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πολλοί τον αποκαλούν και «Πάσχα του καλοκαιριού», όχι μόνο για τη σημασία της ημέρας αλλά και για την ιερότητα της περιόδου που προηγείται.
Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες περιόδους νηστείας του έτους και τηρείται από χιλιάδες πιστούς σε όλη την Ελλάδα.

Αν αναρωτιέσαι πότε ξεκινά, πότε τελειώνει και τι επιτρέπεται να φας, συνέχισε να διαβάζεις.

Πότε ξεκινά η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου;

Η νηστεία ξεκινά την 1η Αυγούστου και διαρκεί έως και τις 14 Αυγούστου (παραμονή της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
Διαρκεί 14 ημέρες και ακολουθεί κανόνες παρόμοιους με αυτούς της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.

Τι επιτρέπεται να φάμε;

Η νηστεία αυτή είναι αυστηρή, αλλά έχει ορισμένες ελαφρύνσεις:

Επιτρέπονται:

  • Λαδερά φαγητά (λαχανικά μαγειρεμένα με λάδι)

  • Όσπρια

  • Ζυμαρικά

  • Ρύζι

  • Ψωμί, παξιμάδια, φρούτα, λαχανικά

  • Ξηροί καρποί

  • Ελιές

  • Ταχίνι

  • Χαλβάς νηστίσιμος

Αποφεύγονται:

  • Κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, ζωικά προϊόντα

  • Κρασί και λάδι σε συγκεκριμένες μέρες (βλ. παρακάτω)

Πότε τρώμε ψάρι;

Το ψάρι επιτρέπεται μόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι μια μεγάλη γιορτή και αποτελεί εξαίρεση στη νηστεία, όπως συμβαίνει και με τους Χαιρετισμούς στη Σαρακοστή.

Πότε δεν βάζουμε ούτε λάδι;

Τις Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγεται το λάδι και το κρασί, εκτός αν πέσει κάποια γιορτή Αγίου που “επιτρέπεται”.

Τι άλλο να θυμάσαι:

Η νηστεία δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά και την εσωτερική προετοιμασία του πιστού. Είναι μια περίοδος περισυλλογής, προσευχής και πνευματικής ανανέωσης, που κορυφώνεται ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ