Οι ντομάτες είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και αγαπημένες σε σαλάτες, μαγειρευτά, σάλτσες και πίτες. Πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο, θεωρούνται τροφή-σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς και του δέρματος. Όμως, δεν είναι ιδανικές για όλους.
Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που καλό είναι να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση ντομάτας – και όχι επειδή δεν τους αρέσει, αλλά για λόγους υγείας.
1. Άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Οι ντομάτες είναι όξινες και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως καούρες, ξινίλες ή φλεγμονή στον οισοφάγο. Ειδικά σε μαγειρεμένη ή επεξεργασμένη μορφή (π.χ. σάλτσες, ντοματοχυμός), η ένταση της οξύτητας αυξάνεται.
Αν έχεις συχνά ενοχλήσεις μετά από κατανάλωση ντομάτας, καλό είναι να τις αποφύγεις ή να τις καταναλώνεις με μέτρο και πάντα μαγειρεμένες ελαφρά.
2. Άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στη ντομάτα
Αν και σπάνιο, υπάρχουν άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στη ντομάτα, όπως εξανθήματα, φαγούρα στο στόμα, πρήξιμο στα χείλη ή γαστρεντερικά συμπτώματα.
Η δυσανεξία είναι πιο ήπια, αλλά μπορεί να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή αίσθηση δυσφορίας μετά την κατανάλωση.
3. Άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα)
Οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των σολανιδών (όπως και οι πατάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες). Σε κάποιους ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή ή οστεοαρθρίτιδα, οι σολανίδες ενδέχεται να επιδεινώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο.
Δεν ισχύει για όλους, αλλά αν παρατηρείς αύξηση των συμπτωμάτων μετά από κατανάλωση ντομάτας, καλό είναι να συμβουλευτείς ειδικό.
4. Άτομα με πέτρες στα νεφρά
Οι ντομάτες περιέχουν οξαλικά, ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό νεφρολίθων (πέτρες) σε άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση.
Αν έχεις ιστορικό με πέτρες στα νεφρά, συζήτησε με τον γιατρό σου για το αν πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση ντομάτας.
5. Άτομα που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα
Η ντομάτα περιέχει κάλιο σε ικανοποιητικές ποσότητες. Αν κάποιος παίρνει φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου (π.χ. για υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια), η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο – όπως η ντομάτα – μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία ηλεκτρολυτών.
Δεν είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εντελώς, αλλά η μέτρια κατανάλωση είναι πιο ασφαλής.
Οι ντομάτες είναι υγιεινές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Αν έχεις χρόνια προβλήματα στο στομάχι, αλλεργία, αρθρίτιδα ή άλλα ιατρικά ζητήματα, καλό είναι να παρατηρείς πώς αντιδρά ο οργανισμός σου.
Όπως ισχύει με όλα τα τρόφιμα, το “υγιεινό” δεν είναι πάντα “σωστό για όλους”. Η εξατομίκευση είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή.