Μπορεί να έχεις δοκιμάσει ξίδι, λεμόνι, σόδα ή και τρίψιμο με μανία για να καθαρίσεις τα καμένα λίπη από κατσαρόλες και τηγάνια. Όμως υπάρχει ένα απλό, ανέξοδο και απίστευτα αποτελεσματικό κόλπο που μάλλον δεν έχεις σκεφτεί: ένα παγάκι.
Ναι, καλά διάβασες. Ένα απλό παγάκι μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις πολύ πιο εύκολα τα σκεύη με επίμονες καμένες επιφάνειες – και μάλιστα χωρίς να ταλαιπωρήσεις τα χέρια σου.
Πώς λειτουργεί το κόλπο με το παγάκι
Αμέσως μετά το μαγείρεμα, ενώ το σκεύος είναι ακόμη ζεστό (όχι καυτό):
-
Ρίξε ένα παγάκι ή δύο πάνω στα σημεία με το καμένο λίπος.
-
Η θερμοκρασία θα κάνει το παγάκι να λιώσει απότομα, δημιουργώντας ατμό.
-
Αυτός ο ατμός μαλακώνει τα υπολείμματα, σπάζει τη λιπαρότητα και αποκολλά πιο εύκολα τις καμένες περιοχές.
-
Έπειτα, με ένα μαλακό σφουγγάρι και λίγο σαπούνι, το καθάρισμα γίνεται πολύ πιο εύκολο.
Γιατί δουλεύει
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας δημιουργεί μικρούς κραδασμούς στην επιφάνεια του λίπους και της καμένης τροφής, χωρίς να φθείρει το σκεύος. Επιπλέον, η υγρασία από το λιώσιμο βοηθά στο να διαλυθεί η λιπαρότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ατμόκαθαρισμό.
Πότε να το αποφύγεις
Αν έχεις σκεύος από γυαλί ή κεραμικό, πρόσεξε να μην είναι καυτό όταν ρίξεις το παγάκι – γιατί υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει από το θερμικό σοκ. Ιδανικά, άφησέ το λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
Extra tip
Αν θες να ενισχύσεις το αποτέλεσμα, μπορείς να ρίξεις και μια σταγόνα υγρού πιάτων πάνω στο παγάκι, πριν το ακουμπήσεις στο σκεύος. Το σαπούνι θα λιώσει μαζί με τον πάγο και θα δράσει πιο άμεσα.
Μπορεί ένα παγάκι να σου γλιτώσει κόπο, χρόνο και… γδάρσιμο στα σκεύη. Την επόμενη φορά που θα έχεις να αντιμετωπίσεις καμένο λίπος, δοκίμασε αυτό το απλό κόλπο. Μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα.