Το καλαμπόκι είναι από εκείνες τις καλοκαιρινές γεύσεις που συνδέονται με παιδικές αναμνήσεις, βόλτες, παραλίες και υπαίθρια μαγειρέματα. Πόσες φορές, όμως, έχετε δοκιμάσει να το φτιάξετε στο σπίτι και βγήκε είτε σκληρό, είτε παραβρασμένο και άτονο;
Η σωστή βράση κάνει όλη τη διαφορά. Ούτε πολύ λίγο, ούτε υπερβολικά. Και ναι, υπάρχει ιδανικός χρόνος – αλλά και μερικά μικρά μυστικά.
Πόσα λεπτά θέλει για να βράσει το καλαμπόκι;
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ηλικία του καλαμποκιού:
-
Φρέσκο, τρυφερό καλαμπόκι: 7–10 λεπτά από τη στιγμή που το νερό κοχλάσει.
-
Πιο ώριμο καλαμπόκι (με πιο σκληρούς κόκκους): 12–15 λεπτά.
Το βασικό είναι να ξεκινήσεις με βραστό νερό και να μην προσθέσεις αλάτι στην κατσαρόλα, γιατί σκληραίνει τους κόκκους.
Βασικά βήματα για τέλειο καλαμπόκι:
-
Καθάρισε καλά το καλαμπόκι από τα φύλλα και τις ίνες.
-
Βράσε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό.
-
Μόλις πάρει βράση, βάλε τα καλαμπόκια και μέτρα τον χρόνο.
-
Μη βάλεις αλάτι στο νερό – αν θέλεις, αλατίζεις αφού στραγγίσει.
-
Δοκίμασε με ένα πιρούνι ή κόψε έναν κόκκο για να δεις αν έχει μαλακώσει αρκετά.
Extra tips για πιο νόστιμο αποτέλεσμα:
-
Μπορείς να προσθέσεις στο νερό λίγη ζάχαρη ή γάλα, αν θες πιο γλυκιά γεύση.
-
Για πιο έντονη γεύση, μετά το βράσιμο, πέρασέ το από το τηγάνι με βούτυρο για 1-2 λεπτά.
-
Αν το καλαμπόκι σου είναι κατεψυγμένο, βράζει συνήθως για 5-7 λεπτά.
Το καλαμπόκι δεν χρειάζεται υπερβολές. Με 10–12 λεπτά σε βραστό νερό, χωρίς αλάτι και με λίγη φροντίδα, μπορεί να βγει γλυκό, τρυφερό και ακαταμάχητο. Την επόμενη φορά, ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις.