Το ένα τρόφιμο που πρέπει να κόψετε για να μειώσετε τη χοληστερίνη

από Natasa T.

Όταν ακούτε «υψηλή χοληστερίνη», το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το κόψιμο του φαγητού… γενικά. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα στη διατροφή σας, αλλά να ξεκινήσετε από ένα βασικό σημείο: το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Γιατί το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι πρόβλημα;

Τα αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια, μορταδέλα και ζαμπόν περιέχουν:

  • Κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη

  • Συντηρητικά και νιτρώδη, που επιβαρύνουν τα αγγεία

  • Αλάτι σε μεγάλες ποσότητες, που επηρεάζει την πίεση και την καρδιά

Μελέτες έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όχι μόνο λόγω της χοληστερίνης, αλλά και λόγω της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού.

Τι να κάνετε αντί για αυτό;

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το κρέας, αλλά να κάνετε έξυπνες αντικαταστάσεις:

  • Αντί για μπέικον, δοκιμάστε αβοκάντο ή αυγό σε σάντουιτς

  • Αντί για σαλάμι, προτιμήστε βραστό κοτόπουλο ή τόνο

  • Αντί για λουκάνικα, ετοιμάστε σπιτικά κεφτεδάκια από άπαχο κιμά

Ακόμη κι αυτή η μία αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης μέσα σε λίγες εβδομάδες, ειδικά αν συνδυαστεί με άλλες υγιεινές συνήθειες.

Συμβουλή:

Πριν ξεκινήσετε αυστηρές δίαιτες ή διατροφικά πλάνα, είναι καλό να κάνετε αιματολογικό έλεγχο και να μιλήσετε με τον γιατρό ή διατροφολόγο σας. Μικρές αλλαγές, όπως το κόψιμο των αλλαντικών, είναι πιο εύκολες να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.

Η χοληστερίνη δεν πέφτει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με στοχευμένες αλλαγές, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας. Και η πρώτη –και πιο σημαντική– είναι να μειώσετε ή να κόψετε το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ