Όταν ακούτε «υψηλή χοληστερίνη», το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το κόψιμο του φαγητού… γενικά. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα στη διατροφή σας, αλλά να ξεκινήσετε από ένα βασικό σημείο: το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Γιατί το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι πρόβλημα;
Τα αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια, μορταδέλα και ζαμπόν περιέχουν:
-
Κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη
-
Συντηρητικά και νιτρώδη, που επιβαρύνουν τα αγγεία
-
Αλάτι σε μεγάλες ποσότητες, που επηρεάζει την πίεση και την καρδιά
Μελέτες έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όχι μόνο λόγω της χοληστερίνης, αλλά και λόγω της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού.
Τι να κάνετε αντί για αυτό;
Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το κρέας, αλλά να κάνετε έξυπνες αντικαταστάσεις:
-
Αντί για μπέικον, δοκιμάστε αβοκάντο ή αυγό σε σάντουιτς
-
Αντί για σαλάμι, προτιμήστε βραστό κοτόπουλο ή τόνο
-
Αντί για λουκάνικα, ετοιμάστε σπιτικά κεφτεδάκια από άπαχο κιμά
Ακόμη κι αυτή η μία αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης μέσα σε λίγες εβδομάδες, ειδικά αν συνδυαστεί με άλλες υγιεινές συνήθειες.
Συμβουλή:
Πριν ξεκινήσετε αυστηρές δίαιτες ή διατροφικά πλάνα, είναι καλό να κάνετε αιματολογικό έλεγχο και να μιλήσετε με τον γιατρό ή διατροφολόγο σας. Μικρές αλλαγές, όπως το κόψιμο των αλλαντικών, είναι πιο εύκολες να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.
Η χοληστερίνη δεν πέφτει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με στοχευμένες αλλαγές, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας. Και η πρώτη –και πιο σημαντική– είναι να μειώσετε ή να κόψετε το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η αλλαγή.