Πατάτες φούρνου σαν λουκούμι! – Η πιο εύκολη συνταγή για ζουμερές και μυρωδάτες πατάτες

από Natasa T.

Οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Όμως συχνά το αποτέλεσμα βγαίνει… μέτριο: ή παραψημένες, ή στεγνές, ή άνοστες. Αν αναζητάς πατάτες ζουμερές, μαλακές, αρωματικές και χρυσαφένιες, αυτή η συνταγή είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Δεν έχει περίπλοκα βήματα ούτε σπάνια υλικά — μόνο απλά tips που κάνουν τη διαφορά.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση κίτρινες)

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 1 κουταλιά μουστάρδα

  • 1 κουταλάκι ρίγανη

  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι

  • 3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση)

  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)

  • 1 κύβος λαχανικών (ή σπιτικός ζωμός)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Καθάρισε και κόψε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, σαν για φούρνο.

  2. Βάλε τις σε μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

  3. Σε μπολ, ανάμειξε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και το σκόρδο.

  4. Πρόσθεσε τον κύβο (ή τον ζωμό) στο ζεστό νερό και ρίξ’ το κι αυτό στο μπολ. Ανακάτεψε καλά.

  5. Περιχύνεις τις πατάτες με το μείγμα, φροντίζοντας να πάνε παντού.

  6. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω) για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

  7. Αν χρειαστεί, γύρισε τις πατάτες στα 45 λεπτά για να ροδίσουν παντού.

Tips για επιτυχία

  • Αν θέλεις πιο μελωμένο αποτέλεσμα, σκέπασε το ταψί με λαδόκολλα τα πρώτα 30 λεπτά.

  • Οι κίτρινες πατάτες γίνονται πιο βελούδινες και κρατούν το σχήμα τους.

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη στο μείγμα για πιο γλυκόξινη γεύση.

Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, δύσκολα θα ξαναγυρίσεις στις απλές πατάτες φούρνου. Είναι μαλακές, ζουμερές, με άρωμα που θυμίζει παραδοσιακή κουζίνα — και πάνω απ’ όλα, πανεύκολες. Ιδανικές για κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ