Οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Όμως συχνά το αποτέλεσμα βγαίνει… μέτριο: ή παραψημένες, ή στεγνές, ή άνοστες. Αν αναζητάς πατάτες ζουμερές, μαλακές, αρωματικές και χρυσαφένιες, αυτή η συνταγή είναι αυτό που χρειάζεσαι.
Δεν έχει περίπλοκα βήματα ούτε σπάνια υλικά — μόνο απλά tips που κάνουν τη διαφορά.
Υλικά (για 4 μερίδες)
-
1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση κίτρινες)
-
100 ml ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
1 κουταλιά μουστάρδα
-
1 κουταλάκι ρίγανη
-
1/2 κουταλάκι θυμάρι
-
3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση)
-
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
-
1 κύβος λαχανικών (ή σπιτικός ζωμός)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 ½ ποτήρι ζεστό νερό
Εκτέλεση
-
Καθάρισε και κόψε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, σαν για φούρνο.
-
Βάλε τις σε μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
-
Σε μπολ, ανάμειξε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και το σκόρδο.
-
Πρόσθεσε τον κύβο (ή τον ζωμό) στο ζεστό νερό και ρίξ’ το κι αυτό στο μπολ. Ανακάτεψε καλά.
-
Περιχύνεις τις πατάτες με το μείγμα, φροντίζοντας να πάνε παντού.
-
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω) για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
-
Αν χρειαστεί, γύρισε τις πατάτες στα 45 λεπτά για να ροδίσουν παντού.
Tips για επιτυχία
-
Αν θέλεις πιο μελωμένο αποτέλεσμα, σκέπασε το ταψί με λαδόκολλα τα πρώτα 30 λεπτά.
-
Οι κίτρινες πατάτες γίνονται πιο βελούδινες και κρατούν το σχήμα τους.
-
Μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη στο μείγμα για πιο γλυκόξινη γεύση.
Αν δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, δύσκολα θα ξαναγυρίσεις στις απλές πατάτες φούρνου. Είναι μαλακές, ζουμερές, με άρωμα που θυμίζει παραδοσιακή κουζίνα — και πάνω απ’ όλα, πανεύκολες. Ιδανικές για κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.