Το μυστικό για να μην «κόβει» ποτέ η μπεσαμέλ

από Natasa T.

Η μπεσαμέλ είναι η «βασίλισσα» των λευκών σαλτσών και πρωταγωνιστεί σε μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας – μουσακάς, παστίτσιο, λαζάνια. Παρά την απλότητα των υλικών της (γάλα, βούτυρο, αλεύρι, αυγό), είναι από τις πιο «ευαίσθητες» σάλτσες. Πολλές φορές κόβει, δηλαδή χωρίζεται σε υγρά και στερεά κομματάκια, χαλώντας υφή και γεύση.

Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχει τρόπος να τη φτιάχνεις πάντα βελούδινη και αφράτη, χωρίς αποτυχίες.

Γιατί κόβει η μπεσαμέλ;

  • Αν ρίξουμε το γάλα πολύ γρήγορα και κρύο στο ζεστό ρου (μείγμα βουτύρου-αλευριού).

  • Αν δεν ανακατεύουμε συνεχώς, αφήνοντας σβόλους να σχηματιστούν.

  • Αν προσθέσουμε τα αυγά απότομα σε πολύ καυτό μείγμα.

Το μυστικό για τέλεια μπεσαμέλ

  1. Χλιαρό γάλα, ποτέ παγωμένο
    Ζέστανε το γάλα πριν το ρίξεις στο ρου. Έτσι ενώνεται πιο εύκολα και δεν δημιουργεί σβόλους.

  2. Σιγά-σιγά η προσθήκη
    Ρίχνεις το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μόνο όταν απορροφηθεί το πρώτο, συνεχίζεις με το επόμενο.

  3. Συνεχές ανακάτεμα
    Μην αφήνεις τη σάλτσα στιγμή. Το συνεχές ανακάτεμα κρατά το μείγμα λείο και βελούδινο.

  4. Αυγά με «προετοιμασία»
    Αν η συνταγή ζητά αυγά, χτύπησέ τα σε μπολ και ρίξε μέσα 2-3 κουταλιές από τη ζεστή μπεσαμέλ (για να έρθουν στη θερμοκρασία τους). Μετά πρόσθεσέ τα σιγά-σιγά στη σάλτσα. Έτσι δεν θα «ψήνονται» απότομα και κόβουν.

  5. Το τελευταίο άγγιγμα
    Στο τέλος, αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε μοσχοκάρυδο για το χαρακτηριστικό άρωμα.

Τι να κάνεις αν παρ’ όλα αυτά κόψει η μπεσαμέλ

  • Ρίξε τη σάλτσα σε μπλέντερ και χτύπα τη για λίγα δευτερόλεπτα. Συνήθως επανέρχεται.

  • Εναλλακτικά, πρόσθεσε λίγο ακόμα χλιαρό γάλα και ανακάτεψε έντονα με σύρμα.

Με αυτά τα μικρά μυστικά, η μπεσαμέλ σου θα είναι πάντα αφράτη, λεία και πεντανόστιμη – ακριβώς όπως πρέπει για να απογειώσει τα αγαπημένα σου πιάτα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ