Μακαρόνια: Το σωστό βράσιμο και το μυστικό για να μην κολλάνε

από Natasa T.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο αγαπημένα και γρήγορα φαγητά, αλλά πολλές φορές πέφτουμε σε ένα κοινό λάθος: κολλάνε μεταξύ τους και χάνουν τη γεύση και την υφή τους. Η αλήθεια είναι πως το τέλειο βράσιμο κρύβει μερικά απλά μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

1. Η σωστή ποσότητα νερού

Για κάθε 100 γραμμάρια μακαρόνια χρειάζεσαι περίπου 1 λίτρο νερό. Το άφθονο νερό δίνει στα ζυμαρικά χώρο να κινούνται ελεύθερα μέσα στην κατσαρόλα και έτσι δεν κολλάνε μεταξύ τους.

2. Το αλάτι είναι απαραίτητο

Πρόσθεσε το αλάτι στο νερό μόλις αρχίσει να βράζει. Το αλάτι δεν κάνει μόνο τα μακαρόνια πιο γευστικά, αλλά βοηθά και στη διατήρηση της υφής τους.

3. Μην προσθέτεις λάδι στο νερό

Πολλοί ρίχνουν λάδι νομίζοντας ότι θα αποτρέψει το κόλλημα, αλλά το μόνο που κάνει είναι να γλιστρούν τα μακαρόνια και να μην «πιάνει» η σάλτσα πάνω τους.

4. Ανακάτεμα στην αρχή

Τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα. Ανακάτεψε τα μακαρόνια 2-3 φορές στην αρχή του βρασμού για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

5. Το μυστικό με τον χρόνο

Κοίταξε πάντα τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία και βράσε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από αυτόν. Στη συνέχεια, άφησέ τα να ολοκληρώσουν το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα. Έτσι δεν θα κολλήσουν και θα απορροφήσουν όλη τη νοστιμιά.

6. Κράτησε λίγο από το νερό

Πριν στραγγίξεις, κράτησε μισό ποτήρι από το νερό του βρασμού. Έχει άμυλο που βοηθά τη σάλτσα να «δένει» καλύτερα με τα ζυμαρικά.

Το τέλειο πιάτο ζυμαρικών δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Με το σωστό νερό, λίγο αλάτι, ανακάτεμα στην αρχή και το μικρό μυστικό να τελειώσεις το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα, τα μακαρόνια σου θα είναι πάντα al dente και ποτέ κολλημένα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ