Η ψησταριά είναι συνδεδεμένη με όμορφες στιγμές: οικογενειακά τραπέζια, φιλικά μπάρμπεκιου και γιορτές στην αυλή. Όμως, μετά από κάθε χρήση, τα λίπη, τα υπολείμματα φαγητού και οι μυρωδιές συσσωρεύονται, κάνοντάς την δύσκολη στον καθαρισμό. Αντί να ξοδεύετε ώρες τρίβοντας, υπάρχει ένα απλό κόλπο που θα κάνει την ψησταριά σας να δείχνει ξανά σαν καινούργια.
Το μυστικό κόλπο με τη σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά καθαριστικά. Διαλύει τα λίπη, απομακρύνει μυρωδιές και είναι απολύτως ασφαλής για χρήση σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με φαγητό.
Τρόπος χρήσης:
-
Βεβαιωθείτε ότι η ψησταριά έχει κρυώσει τελείως.
-
Αφαιρέστε τις σχάρες και βάλτε τες σε ένα μεγάλο ταψί ή λεκάνη.
-
Πασπαλίστε τις με αρκετή μαγειρική σόδα και ρίξτε από πάνω καυτό νερό.
-
Αφήστε τες να μουλιάσουν για 30-40 λεπτά.
-
Τρίψτε ελαφρά με ένα σφουγγάρι ή βούρτσα ψησταριάς – οι καμένες βρωμιές θα φύγουν εύκολα.
Για το εσωτερικό της ψησταριάς
-
Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι ξύδι με μισό φλιτζάνι νερό σε ένα ψεκαστήρι.
-
Ψεκάστε τα τοιχώματα και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 10 λεπτά.
-
Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί. Το ξύδι θα απολυμάνει και θα απομακρύνει τις μυρωδιές.
Έξτρα συμβουλή συντήρησης
Μετά από κάθε χρήση, περάστε τις σχάρες με λίγο λάδι χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Έτσι αποτρέπετε την σκουριά, διατηρείτε τη σχάρα αντικολλητική και διευκολύνετε τον επόμενο καθαρισμό.
Δεν χρειάζεστε ειδικά καθαριστικά για να κάνετε την ψησταριά σας να δείχνει και πάλι καινούργια. Με δύο απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα – σόδα και ξύδι – θα την καθαρίσετε γρήγορα, αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο. Έτσι, θα είστε έτοιμοι για το επόμενο μπάρμπεκιου, χωρίς περιττό κόπο.