Γιατί τα ζυμαρικά σου “κολλάνε” – Και πώς να το αποφύγεις

από Natasa T.

Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων, όμως πολλές φορές μετά το βράσιμο καταλήγουν να “κολλάνε” μεταξύ τους και να χάνουν τη γεύση και την υφή τους.

Αν σου έχει τύχει να στραγγίσεις τα μακαρόνια και να γίνουν μια άμορφη μάζα, δεν είσαι μόνος!
Δες παρακάτω τι φταίει και πώς μπορείς να το διορθώσεις εύκολα, για να έχεις πάντα τέλειο αποτέλεσμα.

Δεν χρησιμοποιείς αρκετό νερό

Τα ζυμαρικά χρειάζονται χώρο για να “κινούνται” μέσα στο νερό.
Αν βάλεις λίγη ποσότητα, θα κολλήσουν μεταξύ τους γιατί το άμυλο δεν διαλύεται σωστά.

Λύση: Χρησιμοποίησε τουλάχιστον 1 λίτρο νερού ανά 100 γραμμάρια ζυμαρικών.

Δεν ανακατεύεις στα πρώτα λεπτά

Το πρώτο δίλεπτο είναι το πιο κρίσιμο. Αν αφήσεις τα μακαρόνια ακίνητα, θα κολλήσουν μεταξύ τους πριν καν προλάβουν να μαγειρευτούν.

Λύση: Ανακάτεψε καλά μόλις τα ρίξεις στο νερό και ξανά 2-3 φορές στα πρώτα λεπτά.

Το νερό δεν είναι αρκετά αλατισμένο

Το αλάτι βοηθάει όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην υφή των ζυμαρικών.
Αν το νερό είναι “άγευστο”, τα μακαρόνια θα είναι πιο κολλώδη και άνοστα.

Λύση: Ρίξε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ανά 3 λίτρα νερού πριν προσθέσεις τα ζυμαρικά.

Τα βράζεις περισσότερο απ’ όσο πρέπει

Αν τα ζυμαρικά βράσουν πολύ, απορροφούν υπερβολικό νερό και το άμυλο “ξεφεύγει”, με αποτέλεσμα να γίνονται μαλακά και να κολλάνε.

Λύση: Διάβασε τον χρόνο στη συσκευασία και βγάλε τα 1 λεπτό νωρίτερα για τέλεια υφή “al dente”.

Δεν τα στραγγίζεις σωστά

Αν αφήσεις τα μακαρόνια για ώρα στο σουρωτήρι, θα κολλήσουν όσο κρυώνουν.

Λύση: Μόλις τα στραγγίσεις, ρίξε λίγες σταγόνες από το νερό του βρασίματος πάνω τους ή πρόσθεσε αμέσως λίγη σάλτσα ή ελαιόλαδο.

Ρίχνεις λάδι στο νερό (λάθος!)

Πολλοί πιστεύουν ότι έτσι δεν θα κολλήσουν τα μακαρόνια — αλλά το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ που δεν αφήνει τη σάλτσα να “πιάσει” πάνω τους.

Λύση: Μην βάζεις λάδι στο νερό. Αντίθετα, πρόσθεσέ το στο τέλος, αφού τα στραγγίσεις και τα ανακατέψεις με τη σάλτσα.

Bonus Tip:

Κράτα μισό ποτήρι από το νερό του βρασίματος και ρίξ’ το στη σάλτσα σου. Το άμυλο που περιέχει βοηθάει να “δέσει” τέλεια με τα μακαρόνια και δίνει επαγγελματικό αποτέλεσμα!

Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε χρονοβόρο.
Χρειάζεται σωστό νερό, καλό ανακάτεμα και σωστό timing.
Με αυτά τα απλά βήματα, τα μακαρόνια σου θα είναι πάντα χωριστά, νόστιμα και έτοιμα να απορροφήσουν κάθε σταγόνα σάλτσας!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ