Θέλετε να διατηρήσετε μαρμελάδες, σάλτσες ή τουρσιά χωρίς μικρόβια;
Δείτε πώς να αποστειρώσετε σωστά τα γυάλινα βάζα στο σπίτι, εύκολα και με ασφάλεια.
Γιατί χρειάζεται αποστείρωση
Όταν φτιάχνουμε σπιτικές μαρμελάδες, τουρσιά ή σάλτσες, η αποστείρωση των βάζων είναι απαραίτητη. Εξασφαλίζει ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια, μούχλα ή ζύμες που θα αλλοιώσουν τα τρόφιμα ή θα τα κάνουν επικίνδυνα για κατανάλωση.
Τι θα χρειαστείτε
-
Γυάλινα βάζα και καπάκια σε καλή κατάσταση (χωρίς ρωγμές ή σκουριά)
-
Μεγάλη κατσαρόλα
-
Καθαρή πετσέτα
-
Τσιμπίδα ή λαβίδα
-
Νερό
Βήμα 1: Καθαρίστε καλά τα βάζα
Πλύνετε τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε πολύ καλά και αφήστε τα να στραγγίσουν.
Αφαιρέστε ετικέτες ή υπολείμματα κόλλας, γιατί μπορεί να καούν ή να αφήσουν οσμές.
Βήμα 2: Επιλέξτε τρόπο αποστείρωσης
Στην κατσαρόλα (βραστό νερό)
-
Τοποθετήστε τα βάζα όρθια μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα.
-
Γεμίστε με νερό μέχρι να τα καλύψει πλήρως.
-
Βράστε για 10–15 λεπτά.
-
Αφαιρέστε προσεκτικά με τσιμπίδα και αφήστε τα να στεγνώσουν ανάποδα πάνω σε καθαρή πετσέτα.
Στο πλυντήριο πιάτων
Αν έχετε πρόγραμμα με θερμοκρασία πάνω από 70°C, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του, χωρίς απορρυπαντικό.
Μόλις τελειώσει, γεμίστε τα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστά.
Βήμα 3: Γεμίστε και σφραγίστε σωστά
-
Γεμίστε τα βάζα με το ζεστό περιεχόμενο (π.χ. μαρμελάδα ή σάλτσα).
-
Κλείστε αμέσως με τα καπάκια όσο είναι ακόμα ζεστά.
-
Αν θέλετε επιπλέον ασφάλεια, μπορείτε να τα αναποδογυρίσετε για 5 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί φυσικό «κενό αέρος».
Χρήσιμες συμβουλές
-
Μην γεμίζετε τα βάζα ως επάνω — αφήστε 1–2 εκατοστά κενό.
-
Αν ένα καπάκι «παίζει» ή δεν ασφαλίζει καλά, αντικαταστήστε το.
-
Φυλάξτε τα βάζα σε δροσερό, σκιερό μέρος, μακριά από ήλιο και υγρασία.
Προσοχή
Αν παρατηρήσετε αλλοίωση στη μυρωδιά, φυσαλίδες ή μούχλα, μην καταναλώσετε το περιεχόμενο.

