Σούπα για δυνατό ανοσοποιητικό: Φυσική προστασία από ιώσεις και γρίπη

από Natasa T.

Όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες και αρχίζουν οι ιώσεις, μια ζεστή σούπα μπορεί να γίνει η καλύτερη ασπίδα για την υγεία σου.

Εκτός από το ότι προσφέρει άμεση ενυδάτωση και θρέψη, οι σωστοί συνδυασμοί λαχανικών και μπαχαρικών μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να βοηθήσουν το σώμα να προλάβει τις ιώσεις του χειμώνα.

Τα υλικά που κάνουν τη διαφορά

Μια δυναμωτική σούπα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυσικά αντιφλεγμονώδη στοιχεία.
Καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο αποτελούν τη βάση — χαρίζουν βιταμίνες A και C, ενώ έχουν φυσική αντιβακτηριακή δράση.
Πρόσθεσε τζίντζερ για να διεγείρει την κυκλοφορία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, και λίγο κουρκουμά που είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις φακές ή κοτόπουλο, για πρωτεΐνη και επιπλέον σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Συνταγή για «σούπα ασπίδα»

Υλικά:

  • 2 καρότα

  • 2 πατάτες

  • 1 μικρό κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 2 εκ.)

  • 1 κ.γ. κουρκουμά

  • 1 κλωνάρι σέλινο

  • 1 φλιτζάνι βρασμένο κοτόπουλο ή φακές

  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών

  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ με λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτεις τα καρότα, τις πατάτες και το σέλινο και αφήνεις για 2-3 λεπτά να πάρουν γεύση.

Ρίχνεις τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι και προσθέτεις το νερό ή τον ζωμό. Βράζεις μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αν θέλεις πιο βελουτέ υφή, πολτοποιείς με ραβδομπλέντερ.

Στο τέλος προσθέτεις το κοτόπουλο ή τις φακές και λίγο λεμόνι για έξτρα βιταμίνη C.

Γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό

Αυτή η σούπα συνδυάζει τροφές που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, μειώνουν τις φλεγμονές και χαρίζουν ενέργεια. Το σκόρδο και το τζίντζερ είναι φυσικά αντιϊκά, ενώ ο κουρκουμάς και το λεμόνι συμβάλλουν στην αποτοξίνωση. Είναι ιδανική τόσο για πρόληψη όσο και για ανάρρωση από κρυολογήματα.

Μικρά μυστικά

  • Αν θες πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγο κύμινο ή πάπρικα.

  • Μπορείς να τη φυλάξεις στο ψυγείο έως 3 ημέρες ή να την καταψύξεις σε μερίδες.

  • Για vegan εκδοχή, παράλειψε το κοτόπουλο και χρησιμοποίησε μόνο φακές ή ρεβίθια.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ