Το συστατικό που κάνει το κέικ πιο αφράτο – Δεν είναι αυτό που νομίζεις

από Natasa T.

Ένα αφράτο, «ανάλαφρο» κέικ είναι ο στόχος κάθε αρχάριου ή έμπειρου λάτρη της ζαχαροπλαστικής. Κι όμως, ακόμα κι αν ακολουθήσεις τη συνταγή κατά γράμμα, μπορεί το αποτέλεσμα να βγει συμπαγές. Τι λείπει; Ένα απλό συστατικό που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ ότι θα έκανε τη διαφορά.

Το συστατικό-έκπληξη που κάνει θαύματα

Το γιαούρτι είναι το απόλυτο μυστικό για πιο αφράτο και υγρό κέικ.

Όχι μόνο προσθέτει υγρασία και ελαστικότητα στη ζύμη, αλλά αντιδρά με το μπέικιν πάουντερ ή τη μαγειρική σόδα, δημιουργώντας φυσικές φυσαλίδες που «φουσκώνουν» το μείγμα και το κάνουν πιο αφράτο.

Ποιο γιαούρτι να χρησιμοποιήσεις

  • Ιδανικά: στραγγιστό γιαούρτι 2% ή 5%

  • Εναλλακτικά: απλό γιαούρτι με λίγα λιπαρά

  • Απόφυγε τα επιδόρπια ή τα γιαούρτια με ζάχαρη

Πόσο να βάλεις

Αντικατάστησε μέρος του γάλακτος ή του βουτύρου που λέει η συνταγή με γιαούρτι. Συνήθως, 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι σε μια βασική συνταγή κέικ αρκεί για να δώσει το αποτέλεσμα που θες.

Συνδυασμός με μαγειρική σόδα

Αν το γιαούρτι είναι ελαφρώς όξινο (όπως τα περισσότερα), λειτουργεί τέλεια με μαγειρική σόδα. Η χημική αντίδραση που δημιουργείται απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, «σηκώνοντας» το κέικ χωρίς να χρειάζεσαι πολλή μαρέγκα ή δυνατό χτύπημα.

Αν ψάχνεις το μυστικό για τέλειο, αφράτο κέικ που θυμίζει επαγγελματικό, το έχεις ήδη στο ψυγείο σου. Το γιαούρτι δεν δίνει μόνο γεύση – αλλάζει τη δομή του γλυκού και απογειώνει το αποτέλεσμα. Δοκίμασέ το και δεν θα ξαναγυρίσεις ποτέ στην παλιά σου συνταγή.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ