Το ψωμί που έχει σκληρύνει δεν είναι απαραίτητα για πέταμα. Αντίθετα, μπορεί να μετατραπεί σε πρακτική λύση για φαγητό, γλυκό ή ακόμα και… καθαριστικό. Παρακάτω θα βρεις 4 δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί στην καθημερινότητά σου.
1. Σπιτική τριμμένη φρυγανιά – Έτοιμη για πανάρισμα
Αντί να αγοράζεις έτοιμη φρυγανιά, τρίψε το ψωμί στο multi ή στον τρίφτη.
-
Φύλαξέ το σε βαζάκι και έχεις πάντα έτοιμη φρυγανιά για σνίτσελ, κεφτεδάκια ή λαχανικά στον φούρνο.
-
Αν θέλεις επιπλέον γεύση, μπορείς να προσθέσεις ξερά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα).
2. Γλυκό με μπαγιάτικο ψωμί – Γαλατόπιτα στο λεπτό
Μπορείς να φτιάξεις ένα είδος “μπριός” ή ψευτο-γαλακτομπούρεκο:
-
Μουσκεύεις κομμάτια ψωμιού με γάλα και αυγό
-
Προσθέτεις λίγη ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες
-
Ψήνεις σε φόρμα ή ταψάκι μέχρι να ροδίσει
Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, οικονομικό και τέλειο για τον καφέ ή το πρωινό.
3. Ψωμί για καθάρισμα λαδιών
Το ψωμί μπορεί να απορροφήσει εύκολα λίπη ή λάδια από το τηγάνι:
-
Ρίξε ένα κομμάτι ψίχα σε τηγάνι με ζεστό λάδι για να “τραβήξει” τα υπολείμματα
4. Κρουτόν για σαλάτες ή σούπες – Τραγανά και γευστικά
Κόψε το ψωμί σε κυβάκια, ράντισέ τα με ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά
– Ψήσε στους 180°C για 10 λεπτά
– Έχεις τραγανά κρουτόν για σαλάτες, βελουτέ σούπες ή και σνακ
Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να αποκτήσει νέα αξία με λίγη φαντασία. Είτε πρόκειται για μαγείρεμα, γλυκό ή καθάρισμα, υπάρχουν πάντα τρόποι να αξιοποιήσεις αυτό που άλλοι πετούν. Η εξοικονόμηση ξεκινά από μικρές συνήθειες – και το ψωμί είναι μία από αυτές.