Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό από τα μακαρόνια – 5 έξυπνοι τρόποι να το χρησιμοποιήσεις

από Natasa T.

Όταν σουρώνουμε τα μακαρόνια, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πετάξουμε το νερό. Όμως αυτό το θολό υγρό που μοιάζει άχρηστο, είναι στην πραγματικότητα ένα κρυφό “χρυσάφι” της κουζίνας. Το νερό από τα ζυμαρικά περιέχει άμυλο και άλατα που μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους – τόσο στο φαγητό όσο και εκτός.

Δες παρακάτω 5 απλούς τρόπους να αξιοποιήσεις το νερό από τα μακαρόνια αντί να το πετάς:

1. Δένει τέλεια τις σάλτσες

Το άμυλο που περιέχει το νερό βοηθά τη σάλτσα να δέσει καλύτερα με τα ζυμαρικά και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αντί να σουρώνεις τελείως τα μακαρόνια, κράτα λίγο από το νερό και πρόσθεσέ το στο τέλος, ανακατεύοντας δυναμικά τη σάλτσα με τα ζυμαρικά στο τηγάνι.

2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σούπες ή ζωμούς

Το νερό από τα μακαρόνια έχει ήδη γεύση και σώμα. Αν μαγείρεψες σκέτα ζυμαρικά (χωρίς λάδι ή αλάτι), μπορείς να το κρατήσεις και να το χρησιμοποιήσεις για να αραιώσεις σούπες, να ενισχύσεις το ριζότο ή και να μαγειρέψεις λαχανικά στον ατμό.

3. Είναι ιδανικό για να ζυμώσεις ψωμί ή ζύμες

Το νερό από τα ζυμαρικά, αφού κρυώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για νερό στις ζύμες για πίτσα, ψωμί ή πίτες. Το άμυλο προσθέτει ελαστικότητα στη ζύμη και βοηθά στο καλύτερο φούσκωμα.

4. Ποτίζει τα φυτά (με προσοχή)

Αν δεν έχεις βάλει αλάτι στο νερό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για πότισμα. Το άμυλο θρέφει τα φυτά, ειδικά τα φυλλώδη. Άφησέ το να κρυώσει τελείως πριν το ρίξεις στις γλάστρες. Μην το χρησιμοποιήσεις αν έχεις ρίξει λάδι ή αλάτι.

5. Καθαρίζει τα λίπη στα σκεύη

Το ζεστό νερό από τα μακαρόνια μπορεί να μαλακώσει τα λίπη και να βοηθήσει στον καθαρισμό των τηγανιών ή κατσαρολών. Άφησέ το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά πλύνε όπως συνήθως.

Το νερό από τα μακαρόνια δεν είναι άχρηστο — αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί πολυεργαλείο στην κουζίνα σου και όχι μόνο. Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις ζυμαρικά, θυμήσου να κρατήσεις λίγο πριν το πετάξεις στον νεροχύτη. Είναι ένα μικρό κόλπο με μεγάλο όφελος για τη γεύση, την οικονομία και το περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ