Οι μπανάνες είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα σε κάθε σπίτι: θρεπτικές, εύκολες στην κατανάλωση και γεμάτες κάλιο και βιταμίνες. Όμως, όπως κάθε τρόφιμο, έχουν κι αυτές την ημερομηνία «λήξης» τους — και κάποιες φορές, σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
Αν δείτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά σε μια μπανάνα, μην τη φάτε. Μπορεί να έχει αλλοιωθεί και να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.
1. Μαύρα ή γλοιώδη σημεία στο εσωτερικό
Αν κόψετε μια μπανάνα και παρατηρήσετε μαύρα νεκρά σημεία στο εσωτερικό της σάρκας, ή υφή που θυμίζει «γλίτσα», είναι ένδειξη ότι έχει αρχίσει να σαπίζει. Αν η υφή της είναι υπερβολικά μαλακή ή έχει αποσυντεθεί, καλό είναι να πεταχτεί.
2. Μούχλα στη φλούδα ή στο κοτσάνι
Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί συνήθως στο πάνω μέρος, εκεί που ενώνεται με το κοτσάνι. Αν παρατηρήσετε λευκές, πράσινες ή γκριζωπές κηλίδες, ακόμα και μικρές, αυτό σημαίνει πως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Η κατανάλωση μολυσμένης μπανάνας μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή ακόμα και δηλητηρίαση.
3. Δυνατή ξινή ή αλκοολούχα μυρωδιά
Οι ώριμες μπανάνες έχουν ευχάριστο, χαρακτηριστικό άρωμα. Αν όμως σας μυρίσει κάτι ξινό, μπαγιάτικο ή με υπότονο σαν οινόπνευμα, πιθανόν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ζύμωσης. Αυτό είναι ένδειξη αλλοίωσης, ειδικά αν η μπανάνα έχει παραμείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες.
4. Έντονα πράσινες φλέβες στο εσωτερικό
Αν και οι άγουρες μπανάνες έχουν κάποιες πράσινες αποχρώσεις, αν δείτε έντονες, σκληρές πράσινες “γραμμές” στο εσωτερικό, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ωριμάσει φυσιολογικά ή είναι μεταλλαγμένη. Μπορεί να είναι δύσπεπτη και ερεθιστική για το στομάχι.
5. Παρουσία εντόμων ή προνυμφών
Μπορεί να φαίνεται σπάνιο, αλλά σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου έντομα γεννούν προνύμφες πάνω ή μέσα στη μπανάνα. Αν παρατηρήσετε μικρές τρύπες, σκουληκάκια ή ιστό, πετάξτε την αμέσως.
6. Κόκκινες γραμμές, σπόροι ή κηλίδες – Σημάδι επικίνδυνου μύκητα
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι είναι η παρουσία κόκκινων κηλίδων, σπόρων ή ραβδώσεων στο εσωτερικό της μπανάνας. Αυτά δείχνουν πιθανή μόλυνση από τον μύκητα Nigrospora, ο οποίος, αν και δεν παράγει τις γνωστές μυκοτοξίνες, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές ή άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Αν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια, πετάξτε αμέσως τη μπανάνα – δεν είναι ασφαλής για φαγητό.
Πότε είναι ασφαλής η κατανάλωση μπανάνας;
-
Όταν έχει κίτρινο χρώμα με λίγες καφέ κηλίδες, είναι στο πιο ώριμο και γλυκό στάδιο.
-
Αν είναι λίγο μαλακή αλλά χωρίς μυρωδιά ή μούχλα, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε smoothie ή γλυκά.
-
Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να καταναλωθούν αν μαγειρευτούν, ειδικά σε ορισμένες κουζίνες (όπως στην Καραϊβική).
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και υγιεινά φρούτα — όταν είναι φρέσκες. Όμως, όταν παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης, είναι προτιμότερο να τις απορρίψετε. Η πρόληψη είναι το κλειδί, και η παρατήρηση του χρώματος, της υφής και της μυρωδιάς μπορεί να σας προστατεύσει από δυσάρεστες καταστάσεις.