Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά είναι “θησαυρός” για την υγεία – Το λαχανικό που έχει περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι φαντάζεσαι

από Natasa T.

Οι περισσότεροι είτε το λατρεύουν είτε το αποφεύγουν… Μιλάμε για τις μπάμιες, το λαχανικό που έχει αμφιλεγόμενη γεύση, αλλά ανεκτίμητη διατροφική αξία. Αν ανήκεις σε αυτούς που «στραβώνουν» μόνο στο άκουσμά τους, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Γιατί οι μπάμιες είναι τόσο ωφέλιμες;

1. Πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι μπάμιες βοηθούν εξαιρετικά στη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Οι διαλυτές ίνες τους δημιουργούν ένα gel που διευκολύνει την πέψη και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης.

2. Σταθεροποιούν το σάκχαρο
Οι φυτικές ίνες και τα φυσικά συστατικά της μπάμιας επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα. Είναι ιδανικό τρόφιμο για άτομα με προδιάθεση για διαβήτη ή εκείνους που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

3. Αντιοξειδωτική “βόμβα”
Περιέχουν βιταμίνη C, πολυφαινόλες, και β-καροτένιο, που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Συμβάλλουν επίσης στην αντιγήρανση.

4. Καλές για την καρδιά
Οι μπάμιες μειώνουν τα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης και υποστηρίζουν τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, χάρη στο κάλιο που περιέχουν.

5. Φιλικές για τα νεφρά και το συκώτι
Έρευνες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει τη λειτουργία των νεφρών, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Πώς να τις απολαύσεις (ακόμα κι αν δεν τις συμπαθείς)

  • Ψητές στον φούρνο με ελαιόλαδο, σκόρδο και λεμόνι.

  • Μαγειρεμένες με ντομάτα και κρεμμύδι για πιο κλασική γεύση.

  • Πανέ στο φούρνο σαν chips για πιο «μοντέρνα» προσέγγιση.

  • Σε σαλάτες με άλλα λαχανικά ή και σε πιάτα τύπου stir-fry.

Μπορεί οι μπάμιες να μην είναι το πιο αγαπητό λαχανικό στο πιάτο, αλλά αν σκεφτείς όλα τα οφέλη τους, ίσως αξίζει να τους δώσεις άλλη μια ευκαιρία. Το σώμα σου –και το μέλλον της υγείας σου– θα σε ευχαριστήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ