Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, βγάλτε αμέσως αυτά τα 3 τρόφιμα από τη διατροφή σας

από Natasa T.

Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν έχετε διαγνωστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η διατροφή σας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της.

Παρακάτω θα δείτε τρεις τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε με πολλή προσοχή, ώστε να συμβάλλετε στην καλύτερη υγεία της καρδιάς σας:

1. Επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον)

Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν:

  • κορεσμένα λιπαρά

  • τρανς λιπαρά

  • και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
    Αυτά τα συστατικά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
    Εναλλακτική: Προτιμήστε άπαχο κρέας, βραστό κοτόπουλο ή φυτικές πρωτεΐνες.

2. Τηγανητά φαγητά & γρήγορο φαγητό (fast food)

Το φαγητό τύπου fast food είναι πλούσιο σε:

  • τρανς λιπαρά

  • υδρογονωμένα έλαια

  • θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία
    Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει δραστικά τη χοληστερίνη, ενώ προωθεί την αύξηση βάρους και τη φλεγμονή.
    Εναλλακτική: Φτιάξτε τις πατάτες στον φούρνο ή προτιμήστε σπιτικά σνακ με ελαιόλαδο.

3. Βιομηχανικά αρτοσκευάσματα και γλυκά

Κρουασάν, ντόνατ, μπισκότα, σφολιάτες και έτοιμα κέικ περιέχουν:

  • πολλά κορεσμένα λιπαρά

  • ζάχαρη και

  • τρανς λιπαρά για συντήρηση
    Αυτά οδηγούν σε αύξηση τόσο της ολικής χοληστερίνης όσο και των τριγλυκεριδίων.
    Εναλλακτική: Επιλέξτε γλυκά με ελαιόλαδο ή φτιάξτε σπιτικά με μέλι και βρώμη.

Η μείωση της χοληστερίνης δεν βασίζεται μόνο στην αποφυγή κακών τροφών, αλλά και στην κατανάλωση τροφών που βοηθούν (όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα).
Πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ