Γαριδάκια: Το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι – αλλά ξέρετε από τι φτιάχνονται;

από Natasa T.

Μπορεί να είναι τραγανά, νόστιμα και να ξεγελούν τον ουρανίσκο με γεύσεις όπως «τυρί» και «καλαμπόκι», όμως πίσω από την απολαυστική πρώτη εντύπωση, τα γαριδάκια κρύβουν ένα… εργαστήριο χημείας.

Αν νομίζετε ότι περιέχουν απλά υλικά, ετοιμαστείτε για μια όχι και τόσο γευστική αποκάλυψη.

Τι περιέχουν πραγματικά τα γαριδάκια;

Μαλτοδεξτρίνη

Ένας υδατάνθρακας που προέρχεται από άμυλο αραβοσίτου, ρυζιού ή πατάτας. Χρησιμοποιείται κυρίως για να δίνει όγκο στα σνακ – όχι για τη διατροφική του αξία.

Μηλικό οξύ

Ένα συντηρητικό που προστίθεται για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και να προλαμβάνει την αλλοίωση. Δεν βελτιώνει τη γεύση – απλώς κρατά το προϊόν… ζωντανό στο ράφι.

Οξικό νάτριο

Ρυθμιστής οξύτητας και αρωματική ουσία, προσφέρει τη χαρακτηριστική “ξινή” νότα που βρίσκουμε σε πολλά σνακ, χωρίς να προέρχεται από φυσικά συστατικά.

Φυσικά και τεχνητά αρώματα

Συχνά αντικαθιστούν τα αληθινά συστατικά. Δηλαδή, δεν υπάρχει τυρί, αλλά ένα άρωμα που μας θυμίζει τυρί.

Τεχνητές χρωστικές

Το έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα στα γαριδάκια δεν προέρχεται από τρόφιμα – είναι αποτέλεσμα χημικών χρωμάτων για να τα κάνουν πιο δελεαστικά.

Ενισχυτικά γεύσης (5′-ριβοζονουκλεοτίδια νατρίου)

Μια κατηγορία προσθέτων που κάνει το σνακ να φαίνεται πιο “πλούσιο” στη γεύση. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό άλλωστε απαγορεύονται σε παιδικές και βρεφικές τροφές.

Αξίζει να τα τρώμε;

Η περιστασιακή κατανάλωση δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πραγματικά βάζουμε στο σώμα μας. Τα γαριδάκια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφίμων που μοιάζουν αθώα, αλλά κρύβουν αρκετούς “σκοτεινούς” διατροφικούς παράγοντες.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ