Το ξέρουν μόνο οι αρτοποιοί: Το μυστικό για λαχταριστό ψωμί με τραγανή κόρα

από Natasa T.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από το σπιτικό ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο και «σπάει» όταν το κόβεις. Η τραγανή, κριτσανιστή κόρα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και συχνά είναι δύσκολο να πετύχει κανείς στο σπίτι. Οι αρτοποιοί, όμως, έχουν ένα μικρό μυστικό που μπορείς να εφαρμόσεις κι εσύ.

Το μυστικό βρίσκεται στον ατμό

Κατά τα πρώτα λεπτά του ψησίματος, οι αρτοποιοί δημιουργούν ατμό μέσα στον φούρνο. Ο ατμός βοηθά το ψωμί να φουσκώσει σωστά και ταυτόχρονα κρατά την επιφάνεια ελαστική μέχρι να «κλειδώσει» η κόρα. Όταν ο ατμός εξαφανιστεί, το ψωμί συνεχίζει να ψήνεται και σχηματίζει εκείνη την απίστευτα τραγανή υφή.

Πώς να το κάνεις στο σπίτι

  • Προθέρμανε καλά τον φούρνο σου.

  • Βάλε το ταψί με το ψωμί στη μεσαία σχάρα.

  • Στον πάτο του φούρνου τοποθέτησε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος με παγάκια ή με λίγο νερό.

  • Το νερό θα εξατμιστεί στα πρώτα λεπτά και θα δημιουργήσει το επιθυμητό περιβάλλον ατμού.

Tip για έξτρα τραγανή κόρα

Αν θέλεις ακόμα πιο «γυαλιστερό» και τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να ψεκάσεις την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό πριν το βάλεις στον φούρνο.

Το αποτέλεσμα

Με αυτό το απλό κόλπο, το ψωμί σου θα μοιάζει σαν να βγήκε από φούρνο παραδοσιακού αρτοποιού: με πλούσια, αρωματική ψίχα και κόρα που κάνει «κρακ» σε κάθε δαγκωνιά.

Συνταγή για σπιτικό ψωμί με τραγανή κόρα

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι για ψωμί

  • 320 ml χλιαρό νερό

  • 7 γρ. ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)

  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή.

  3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1–1,5 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι ή τη βάζουμε σε ταψάκι/φόρμα ψωμιού. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 30 λεπτά.

  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα μεταλλικό σκεύος με λίγο νερό ή παγάκια (δημιουργεί ατμό).

  6. Ψήνουμε το ψωμί για 35–40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάμε ελαφρά από κάτω.

  7. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ