Τα ξύλινα σκεύη και οι επιφάνειες κοπής από ξύλο είναι αγαπημένα αντικείμενα σε κάθε κουζίνα. Συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με τη λειτουργικότητα, όμως απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να αντέξουν στον χρόνο.
Αν δεν καθαρίζονται και δεν συντηρούνται σωστά, μπορεί να φθαρούν, να σπάσουν ή ακόμα και να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία.
Δείτε αναλυτικά πώς να τα φροντίσετε με ασφάλεια και φυσικό τρόπο.
Πώς να τα καθαρίζετε σωστά
Τα ξύλινα σκεύη δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να τα ξεράνουν και να προκαλέσουν ρωγμές. Το καλύτερο είναι να τα πλένετε στο χέρι με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι πιάτων.
Αφού τα πλύνετε, σκουπίστε τα απαλά με καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα. Μην τα αποθηκεύετε όσο είναι ακόμη υγρά, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μούχλα.
Πότε χρειάζονται περιποίηση
Αν παρατηρήσετε ότι οι ξύλινες κουτάλες ή οι επιφάνειες κοπής είναι θαμπές, τραχιές ή φαίνονται ξεραμένες, είναι ώρα να τις φροντίσετε. Τρίψτε τις απαλά με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε ειδικό λάδι συντήρησης (όπως λάδι παραφίνης) ή μείγμα από κερί μέλισσας.
Μην χρησιμοποιείτε λάδια που καταναλώνονται στο φαγητό, όπως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, γιατί μπορεί να χαλάσουν με τον καιρό και να δημιουργήσουν άσχημη μυρωδιά.
Πώς να αποτρέψετε δυσάρεστες μυρωδιές
Τα ξύλινα σκεύη απορροφούν εύκολα μυρωδιές από έντονα υλικά όπως το σκόρδο ή τα κρεμμύδια. Για να μειώσετε τις μυρωδιές, τρίψτε την επιφάνεια με μισό λεμόνι ή με πάστα από νερό και μαγειρική σόδα. Αν το πρόβλημα επιμένει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά ξύλινα σκεύη μόνο για τέτοια υλικά.
Λεκέδες και χρωματισμοί
Κάποια τρόφιμα, όπως η ντομάτα ή τα μούρα, μπορούν να αφήσουν χρώμα στα ξύλινα σκεύη. Αν και αυτό δεν τα καθιστά επικίνδυνα, ενδέχεται να παραμείνουν λεκέδες για λίγο καιρό. Με τον καιρό θα ξεθωριάσουν.
Για πολύ δύσκολους λεκέδες ή φθορά στην επιφάνεια, μπορείτε να τρίψετε απαλά με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και στη συνέχεια να τα λαδώσετε.
Πότε να τα αποσύρετε
Αν το ξύλινο σκεύος παρουσιάζει ρωγμές, σπασίματα ή έχει ανοίξει, τότε καλό είναι να σταματήσετε τη χρήση του. Οι σχισμές μπορεί να συγκρατούν υπολείμματα τροφών και να ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Με λίγη φροντίδα και προσοχή, τα ξύλινα σκεύη μπορούν να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Το πλύσιμο στο χέρι, το σωστό στέγνωμα και η τακτική ενυδάτωση είναι τα βασικά βήματα για να διατηρήσετε τις ξύλινες επιφάνειες της κουζίνας ασφαλείς και καθαρές.