Τα καρύδια θεωρούνται υπερτροφή, αφού περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αντί για οφέλη.
Ακολουθούν οι βασικές κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να προσέχουν ή να αποφεύγουν τα καρύδια.
Άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς
Η αλλεργία στα καρύδια είναι από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες. Μπορεί να προκαλέσει:
-
Κνησμό ή πρήξιμο στα χείλη και τη γλώσσα
-
Δυσκολία στην αναπνοή
-
Σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση (σε σοβαρές περιπτώσεις)
👉 Αν έχετε ιστορικό αλλεργιών σε φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, πρέπει να αποφεύγετε τα καρύδια ή να συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο.
Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος
Παρόλο που τα καρύδια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, έχουν υψηλή θερμιδική αξία.
Μόλις 30 γραμμάρια (περίπου μια μικρή χούφτα) περιέχουν πάνω από 180 θερμίδες.
Η υπερκατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους ή να προκαλέσει αύξηση λίπους, αν δεν λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό ημερήσιο θερμιδικό ισοζύγιο.
Άτομα με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και λιπαρά, που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν:
-
Φούσκωμα ή δυσπεψία
-
Διάρροια ή ενοχλήσεις στο έντερο
-
Ερεθισμό σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες ή να αποφεύγεται εντελώς.
Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
Τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη δράση φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη.
Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν εντάξετε συστηματικά καρύδια στη διατροφή σας.
Άτομα με ηπατικά ή χοληφορικά προβλήματα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, τα καρύδια μπορεί να δυσκολεύουν τη λειτουργία του ήπατος ή της χολής σε άτομα με προβλήματα σε αυτά τα όργανα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατανάλωση πρέπει να είναι περιορισμένη ή να αποφεύγεται εντελώς.
Τα καρύδια είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο, αλλά όχι για όλους. Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν τα εντάξετε στη διατροφή σας.

