Πώς να αποστειρώσετε σωστά τα γυάλινα βάζα

από Natasa T.

Θέλετε να διατηρήσετε μαρμελάδες, σάλτσες ή τουρσιά χωρίς μικρόβια;

Δείτε πώς να αποστειρώσετε σωστά τα γυάλινα βάζα στο σπίτι, εύκολα και με ασφάλεια.

Γιατί χρειάζεται αποστείρωση

Όταν φτιάχνουμε σπιτικές μαρμελάδες, τουρσιά ή σάλτσες, η αποστείρωση των βάζων είναι απαραίτητη. Εξασφαλίζει ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια, μούχλα ή ζύμες που θα αλλοιώσουν τα τρόφιμα ή θα τα κάνουν επικίνδυνα για κατανάλωση.

Τι θα χρειαστείτε

  • Γυάλινα βάζα και καπάκια σε καλή κατάσταση (χωρίς ρωγμές ή σκουριά)

  • Μεγάλη κατσαρόλα

  • Καθαρή πετσέτα

  • Τσιμπίδα ή λαβίδα

  • Νερό

Βήμα 1: Καθαρίστε καλά τα βάζα

Πλύνετε τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε πολύ καλά και αφήστε τα να στραγγίσουν.
Αφαιρέστε ετικέτες ή υπολείμματα κόλλας, γιατί μπορεί να καούν ή να αφήσουν οσμές.

Βήμα 2: Επιλέξτε τρόπο αποστείρωσης

Στην κατσαρόλα (βραστό νερό)

  1. Τοποθετήστε τα βάζα όρθια μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα.

  2. Γεμίστε με νερό μέχρι να τα καλύψει πλήρως.

  3. Βράστε για 10–15 λεπτά.

  4. Αφαιρέστε προσεκτικά με τσιμπίδα και αφήστε τα να στεγνώσουν ανάποδα πάνω σε καθαρή πετσέτα.

Στο πλυντήριο πιάτων

Αν έχετε πρόγραμμα με θερμοκρασία πάνω από 70°C, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του, χωρίς απορρυπαντικό.
Μόλις τελειώσει, γεμίστε τα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστά.

Βήμα 3: Γεμίστε και σφραγίστε σωστά

  • Γεμίστε τα βάζα με το ζεστό περιεχόμενο (π.χ. μαρμελάδα ή σάλτσα).

  • Κλείστε αμέσως με τα καπάκια όσο είναι ακόμα ζεστά.

  • Αν θέλετε επιπλέον ασφάλεια, μπορείτε να τα αναποδογυρίσετε για 5 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί φυσικό «κενό αέρος».

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μην γεμίζετε τα βάζα ως επάνω — αφήστε 1–2 εκατοστά κενό.

  • Αν ένα καπάκι «παίζει» ή δεν ασφαλίζει καλά, αντικαταστήστε το.

  • Φυλάξτε τα βάζα σε δροσερό, σκιερό μέρος, μακριά από ήλιο και υγρασία.

Προσοχή

Αν παρατηρήσετε αλλοίωση στη μυρωδιά, φυσαλίδες ή μούχλα, μην καταναλώσετε το περιεχόμενο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ