Μόνο 190 θερμίδες: Το viral κέικ μελομακάρονο με απλά υλικά και χωρίς ζάχαρη

από Natasa T.

Αν λατρεύεις τη γεύση του μελομακάρονου αλλά θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και καθημερινό, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου.

Το viral κέικ μελομακάρονο συνδυάζει όλα όσα αγαπάμε στο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή, χωρίς ζάχαρη και με μόλις 190 θερμίδες ανά κομμάτι.

Κι όμως, γίνεται εύκολα, με απλά υλικά που πιθανότατα έχεις ήδη στο σπίτι.

Γιατί έχει γίνει viral;

Το συγκεκριμένο κέικ έχει κατακλύσει τα social media γιατί:

  • Έχει γεύση μελομακάρονου, χωρίς τύψεις

  • Δεν περιέχει λευκή ζάχαρη

  • Είναι αφράτο, αρωματικό και ζουμερό

  • Ταιριάζει τέλεια με καφέ ή τσάι

  • Μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και σε περίοδο διατροφής

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το «μελομακάρονο του χειμώνα σε μορφή κέικ».

Τα βασικά υλικά

Η συνταγή βασίζεται σε απλές και προσιτές επιλογές, χωρίς περίεργα ή δυσεύρετα συστατικά:

  • Αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι βρώμης

  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

  • Αυγά

  • Μέλι ή φυσικό γλυκαντικό

  • Ελαιόλαδο

  • Καρύδια

  • Κανέλα

  • Γαρύφαλλο

  • Ξύσμα πορτοκαλιού

  • Μπέικιν πάουντερ

Ο συνδυασμός των μπαχαρικών και του πορτοκαλιού είναι αυτός που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα μελομακάρονου.

Χωρίς ζάχαρη, αλλά με γεύση

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ότι η ζάχαρη αντικαθίσταται από φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι ή κάποιο υποκατάστατο. Έτσι:

  • αποφεύγονται οι απότομες αυξήσεις σακχάρου

  • μειώνονται οι θερμίδες

  • το γλυκό παραμένει απολαυστικό

Ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να στερούνται τη γεύση.

Πόσες θερμίδες έχει τελικά;

Κάθε κομμάτι (ανάλογα με το κόψιμο) υπολογίζεται περίπου στις 190 θερμίδες, κάτι που το καθιστά ιδανική επιλογή:

  • για απογευματινό σνακ

  • για πρωινό με καφέ

  • για γλυκό μετά το φαγητό

Χωρίς τύψεις και χωρίς ενοχές.

Μικρό tip για έξτρα απόλαυση

Αν θέλεις να το απογειώσεις:

  • πρόσθεσε λίγα ψιλοκομμένα καρύδια από πάνω

  • ράντισε ελαφρώς με λίγο ζεστό μέλι ή σιρόπι χωρίς ζάχαρη

  • σέρβιρέ το χλιαρό για πιο έντονο άρωμα

Αν ψάχνεις μια συνταγή που συνδυάζει παράδοση και ισορροπία, μόλις τη βρήκες.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ