Πολλοί πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι λιγότερο θρεπτικά σε σχέση με τα φρέσκα. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάψυξη αποτελεί έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους συντήρησης, καθώς «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά τη στιγμή που το τρόφιμο είναι στην καλύτερη του φάση. Ας δούμε ποια τρόφιμα θεωρούνται πιο υγιεινά όταν τα επιλέγουμε κατεψυγμένα.
1. Λαχανικά
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα φασολάκια, ο αρακάς και τα καρότα συχνά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σχέση με αντίστοιχα «φρέσκα» που έχουν μείνει μέρες στα ράφια.
2. Φρούτα
Φράουλες, βατόμουρα, μάνγκο και άλλα φρούτα του δάσους είναι ιδανικά κατεψυγμένα. Η διαδικασία κατάψυξης διατηρεί τα αντιοξειδωτικά τους, ενώ δίνουν εξαιρετική λύση για smoothies ή σνακ, χωρίς να χαλούν γρήγορα όπως τα φρέσκα.
3. Ψάρια και θαλασσινά
Τα περισσότερα ψάρια καταψύχονται αμέσως μετά την αλίευση, διατηρώντας έτσι την ποιότητά τους, τα ωμέγα-3 λιπαρά και τις πρωτεΐνες τους. Μάλιστα, πολλές φορές είναι πιο φρέσκα από αυτά που έχουν μείνει μέρες στον πάγκο του ιχθυοπωλείου.
4. Όσπρια
Κατεψυγμένα ρεβίθια ή φασόλια που έχουν ήδη βράσει αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Είναι θρεπτικά, έτοιμα σε λίγα λεπτά και βοηθούν να εντάξουμε πιο εύκολα τα όσπρια στη διατροφή μας.
5. Έτοιμα γεύματα με φυσικά υλικά
Εφόσον δεν περιέχουν πρόσθετα, υπερβολικό αλάτι ή συντηρητικά, τα κατεψυγμένα σπιτικά γεύματα (όπως σούπες ή μαγειρευτά) είναι ένας υγιεινός και πρακτικός τρόπος να εξοικονομήσεις χρόνο χωρίς να θυσιάζεις τη θρεπτική αξία.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι «δεύτερης κατηγορίας». Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο υγιεινά από τα φρέσκα που έχουν ταξιδέψει ή μείνει για καιρό στα ράφια. Επιλέγοντας ποιοτικά κατεψυγμένα προϊόντα, έχεις στο πιάτο σου βιταμίνες, γεύση και πρακτικότητα κάθε μέρα.