Η “ταπεινή” τροφή που ρίχνει το ζάχαρο και ρυθμίζει την πίεση

από Natasa T.

Ανήκουν στις πιο παραδοσιακές και υγιεινές τροφές της μεσογειακής διατροφής και, παρότι συχνά τις θεωρούμε «ταπεινές», τα φασόλια έχουν αποδειχθεί διατροφικός θησαυρός.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ενέργεια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου

Τα φασόλια περιέχουν βραδείας απορρόφησης υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωσή τους αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης, κάτι που τα καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα με προδιάθεση σε διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να ελέγξουν καλύτερα το μεταβολισμό τους.

Πολύτιμος σύμμαχος για την πίεση

Οι ποσότητες καλίου, μαγνησίου και φυτικών πρωτεϊνών που περιέχουν τα φασόλια συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάλιο βοηθά στην απομάκρυνση του νατρίου από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης.

Πρωτεΐνη χωρίς λιπαρά

Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για όσους περιορίζουν το κρέας. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και, σε συνδυασμό με δημητριακά (όπως ρύζι ή ψωμί ολικής), προσφέρουν πλήρες προφίλ αμινοξέων.

Πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Μπορείς να τα απολαμβάνεις 2 φορές την εβδομάδα, είτε σε παραδοσιακές σούπες, είτε σε σαλάτες με λαχανικά και ελαιόλαδο. Αν τα συνδυάσεις με λίγο λεμόνι, ενισχύεις και την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά ιατρική γνωμάτευση ή διατροφική καθοδήγηση. Για εξατομικευμένες συμβουλές, απευθυνθείτε σε γιατρό ή διαιτολόγο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ