Η βασιλόπιτα είναι κάτι παραπάνω από ένα γλυκό. Είναι το πρώτο άρωμα της χρονιάς, η στιγμή που μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και κόβει κομμάτια γεμάτα ευχές.
Αν ψάχνεις μια εύκολη βασιλόπιτα, με απλά υλικά και σίγουρο αποτέλεσμα, αυτή η συνταγή είναι για σένα.
Δεν χρειάζεται μίξερ υψηλής τεχνολογίας, ούτε περίεργα υλικά. Μόνο λίγη προσοχή και καλή διάθεση.
Γιατί αυτή η βασιλόπιτα πετυχαίνει πάντα
-
Είναι αφράτη, χωρίς να στεγνώνει
-
Έχει πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού και βανίλιας
-
Φτιάχνεται με υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι
-
Διατηρείται μαλακή και την επόμενη μέρα
Είναι ιδανική τόσο για το οικογενειακό τραπέζι, όσο και για να τη χαρίσεις.
Υλικά (για φόρμα 26 εκ.)
-
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-
250 γρ. ζάχαρη
-
4 αυγά
-
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
-
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 βανίλια
-
Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη βανίλια.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα.
-
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο, αφράτο μείγμα.
-
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και κρύβουμε το φλουρί.
-
Ψήνουμε για 45–50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με άχνη.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
-
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
-
Μην ανοίγεις τον φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά
-
Αν δεις ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, σκέπασε χαλαρά με αλουμινόχαρτο
Πώς να τη σερβίρεις
Σέρβιρε τη βασιλόπιτα σκέτη, με άχνη, ή συνόδευσέ τη με:
-
ζεστό καφέ ή τσάι
-
λίγη λιωμένη σοκολάτα
-
μια κουταλιά κρέμα ή παγωτό βανίλια
Η αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα είναι από εκείνες τις συνταγές που δεν σε προδίδουν ποτέ. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, ειδικά για το πρώτο γλυκό της χρονιάς.
