Οι πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα στον κόσμο – συνοδεύουν σχεδόν κάθε γεύμα, μαγειρεύονται με δεκάδες τρόπους και είναι «παρηγορητικό φαγητό» για πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, έχουν αποκτήσει κακή φήμη ως «παχυντικές». Αλλά τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Οι πατάτες από μόνες τους δεν είναι ο «ένοχος»
Η αλήθεια είναι ότι οι πατάτες είναι φυσικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά:
-
Κάλιο (περισσότερο κι από την μπανάνα)
-
Βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
-
Φυτικές ίνες (ιδίως αν καταναλωθούν με τη φλούδα)
-
Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα
Μια μέτρια πατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) έχει γύρω στις 110 θερμίδες, χωρίς λίπη και χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι από μόνη της δεν παχαίνει.
Τι φταίει πραγματικά
Το πρόβλημα δεν είναι η πατάτα, αλλά ο τρόπος που τη μαγειρεύουμε και οι συνοδευτικές σάλτσες.
-
Τηγανητές πατάτες → Απορροφούν πολύ λάδι, αυξάνοντας θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά
-
Πατάτες με βούτυρο, τυρί ή κρέμα γάλακτος → Προσθέτουν πολλές «κρυφές» θερμίδες
-
Σνακ τύπου chips → Πλούσια σε αλάτι και τρανς λιπαρά
Πώς να τις απολαμβάνεις χωρίς ενοχές
-
Προτίμησε βραστές, ψητές ή στον ατμό
-
Διατήρησε τη φλούδα για επιπλέον φυτικές ίνες
-
Συνόδευσέ τες με λαχανικά και ελαφριές σάλτσες
-
Απόφυγε την υπερβολική ποσότητα – το μέτρο είναι το κλειδί
Οι πατάτες δεν είναι ο εχθρός της σιλουέτας. Αν τις καταναλώνουμε σωστά, μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.