Το Air Fryer έχει γίνει αγαπημένη συσκευή σε πολλές κουζίνες, αφού υπόσχεται τραγανό και υγιεινό φαγητό με ελάχιστο λάδι.
Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για όλα τα είδη τροφών. Ορισμένα τρόφιμα όχι μόνο δεν ψήνονται σωστά, αλλά μπορεί και να προκαλέσουν ζημιά στη συσκευή ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση.
Δες ποιες είναι οι 5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάλεις στο Air Fryer.
Τροφές με πολλή σάλτσα ή υγρά
Το Air Fryer λειτουργεί με ζεστό αέρα, όχι με ατμό. Αν βάλεις φαγητά με σάλτσα, όπως μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ή στιφάδο, τα υγρά θα εκτοξευτούν, θα λερώσουν τη συσκευή και δεν θα ψηθούν σωστά. Το αποτέλεσμα είναι άνοστο και μερικές φορές επικίνδυνο, αφού η συσκευή μπορεί να υπερθερμανθεί.
Ωμό τυρί
Αν προσπαθήσεις να ψήσεις τυρί μόνο του, θα λιώσει και θα στάξει μέσα στο καλάθι, κάνοντας το καθάρισμα εφιάλτη. Μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε φαγητό (π.χ. γεμιστά μανιτάρια ή τοστ), όπου δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τη σχάρα.
Φρέσκα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι ή κολοκυθάκια δεν ψήνονται καλά στο Air Fryer γιατί χάνουν την υφή τους και καίγονται εξωτερικά χωρίς να μαλακώσουν. Προτίμησε πιο «στεγνά» λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα ή πιπεριές.
Ζύμες και κουρκούτια
Το ωμό κουρκούτι ή η φρέσκια ζύμη (όπως των λουκουμάδων ή των pancakes) δεν «κρατιούνται» στη σχάρα του Air Fryer. Θα στάξουν και δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα. Αντίθετα, μπορείς να βάλεις έτοιμες κατεψυγμένες ζύμες που έχουν ήδη σταθεροποιηθεί.
Ποπ κορν
Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, όμως το Air Fryer δεν φτάνει τη σωστή θερμοκρασία για να σκάσει ομοιόμορφα ο σπόρος καλαμποκιού. Επιπλέον, οι πυρήνες μπορεί να εκτοξευθούν μέσα στη συσκευή, προκαλώντας θόρυβο και φθορά στο καλάθι.
Μικρή συμβουλή:
Για καλύτερο αποτέλεσμα, μην παραγεμίζεις το καλάθι και ανακίνησε το φαγητό στη μέση του ψησίματος. Έτσι, θα έχεις πιο τραγανό και ομοιόμορφο ψήσιμο κάθε φορά.