Τραγανά τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας – Τα πιο λαχταριστά που έχετε δοκιμάσει!

από Natasa T.

Αυτά τα τυροπιτάκια είναι ό,τι πιο τραγανό, χρυσαφένιο και απολαυστικό μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας! Με λεπτό φύλλο κρούστας, κρεμώδη γέμιση τυριού και λίγο σουσάμι από πάνω, γίνονται πραγματικός πειρασμός.

Ψήνονται μέχρι να γίνουν φύλλο–φύλλο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, και είναι ιδανικά για μπουφέ, πάρτι, σχολικό σνακ ή για ένα γρήγορο μεζεδάκι.

Υλικά

Για περίπου 20–24 τυροπιτάκια:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη

  • 150 γρ. ανθότυρο ή κρεμώδες λευκό τυρί

  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά για πιο βελούδινη υφή)

  • 1 αυγό

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 120 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή ελαιόλαδο) για το άλειμμα των φύλλων

  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Προετοιμασία της γέμισης

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο και το γιαούρτι.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, κρεμώδη γέμιση.

  3. Πιπερώνουμε ελαφρά (δεν χρειάζεται αλάτι γιατί η φέτα είναι αρκετά αλμυρή).

  4. Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τα φύλλα.

Πώς φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια

  1. Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κρούστας και τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

  2. Παίρνουμε 1 φύλλο και το κόβουμε κατά μήκος σε 3 ή 4 λωρίδες.

  3. Αλείφουμε κάθε λωρίδα με λιωμένο βούτυρο.

  4. Βάζουμε στην άκρη της λωρίδας 1 κουταλιά από τη γέμιση.

  5. Διπλώνουμε σε τρίγωνο, μέχρι να σχηματιστεί το τυροπιτάκι.

  6. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

  7. Τα αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, όπως στη φωτογραφία.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αέρα, για 22–28 λεπτά,
    μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά, όπως στην εικόνα.

Το φύλλο κρούστας πρέπει να γίνει λεπτό–τραγανό και να ξεφλουδίζει στο δάγκωμα.

Σερβίρισμα

Τα τυροπιτάκια σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά — ειδικά όταν η γέμιση είναι ακόμα κρεμώδης!

Ιδανικά με:

  • Γιαουρτένιο dip

  • Λίγο μέλι και σουσάμι

  • Ρίγανη ή θυμάρι

  • Φρέσκα λαχανικά

Μικρά μυστικά επιτυχίας

  • Μην παραγεμίζετε τα τυροπιτάκια.

  • Το βούτυρο δίνει το καλύτερο χρώμα.

  • Ψεκάστε με λίγο νερό πριν το ψήσιμο για έξτρα τραγανότητα.

  • Μπορούν να καταψυχθούν πριν το ψήσιμο και να μπουν κατευθείαν στον φούρνο.

Τέλεια για κάθε περίσταση

Αυτά τα τυροπιτάκια κλέβουν την παράσταση σε κάθε μπουφέ ή οικογενειακό τραπέζι — χρυσοψημένα και τραγανά.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ